oktatás;egyház;tiltakozás;XVIII. kerület;általános iskola;szülők;Kondor Béla;fenntartó;

2023-03-12 13:32:00

Az egyház akart lenni a Kondor Béla Általános Iskola fenntartója, ám a tiltakozás miatt meggondolták magukat

A szülők tüntetést szerveznek, és aláírásgyűjtésbe kezdtek, az erről szóló petíciót szombat délutánig csaknem ötvenen írták alá. Papp Kornél, a Bocskai István Református Oktatási Központ intézményvezetője végül közölte, mivel az esetből időközben politikai kérdés lett, az iskola fenntartói jogáról szóló kezdeményezést visszavonják.

A halászteleki egyházközösség szeretné átvenni a XVIII. kerületi Kondor Béla Általános Iskola fenntartói jogát – erről szóló üzenetet kaptak a héten a Krétán keresztül a szülők az RTL Híradójának beszámolója szerint. Sok szülő ellenzi ezt a lépést, tüntetést szerveznek, és aláírásgyűjtésbe kezdtek, az erről szóló petíciót szombat délutánig csaknem ötvenen írták alá. Papp Kornél, a Bocskai István Református Oktatási Központ intézményvezetője végül közölte, mivel az esetből időközben politikai kérdés lett, az iskola fenntartói jogáról szóló kezdeményezést visszavonják.

Az iskola tulajdonosa az önkormányzat, a fenntartója a tankerület.

A beszámoló szerint január óta az iskolában tanulnak a Bocskai István Református Oktatási Központ egyik művészeti tagiskolájának a diákjai is. Az egyházi iskola azért költözött át, mert az épület, amelyet használtak, nem volt rendesen befűtve. A szülők a héten kaptak egy levelet a Krétán keresztül arról, hogy a halászteleki egyházközösség szeretné átvenni az iskola fenntartói jogát. Az üzenet szerint az iskola jövője a szülők és a tanárok szavazatától függ. Sok szülő ellenzi ezt, tüntetést szerveznek, és aláírásgyűjtésbe kezdtek, az erről szóló petíciót szombat délutánig csaknem ötvenen írták alá.

Szaniszló Sándor polgármester szerint az egyház csak azért akar fenntartó lenni, hogy megszerezze az épület tulajdonjogát. Mint mondta, a felújított épület értéke körülbelül egymilliárd forint.

A csatorna emlékeztet arra, az Országgyűlés decemberben fogadta el az arról szóló határozatot, amelynek értelmében ha egy önkormányzati tulajdonban álló iskolának az egyház a fenntartója, akkor az épületet ellentételezés nélkül megkaphatja.

Szaniszló hozzátette: bár a tankerület engedélyezte, hogy az egyházi iskola használhassa az épületet, az önkormányzat ezt nem hagyta jóvá. A polgármester ezért pénteken levélben felszólította az intézményvezetőt annak érdekében, hogy az egyházi iskola nyolc napon belül hagyja el az épületet.

Papp Kornél, a Bocskai István Református Oktatási Központ intézményvezetője szerint nem a tulajdonjogról szólt volna a fenntartóváltás. „Az elmúlt két hónap során több olyan jelzés érkezett hozzánk, miszerint az iskolaépületek rezsiköltségének növekedése miatt összevonásokat terveznek, és a Kondor iskola is veszélyben van. Azért ajánlottuk fel segítségünket, hogy az iskola megmaradhasson” – mondta. Közölte továbbá, hogy mivel ebből időközben politikai kérdés lett, az iskola fenntartói jogáról szóló kezdeményezést visszavonják. Szerinte az épületből nyáron tudnak a leghamarabb kiköltözni.