Oroszország;Fekete-tenger;drón;

2023-03-17 15:58:00

Kitüntették azt a két orosz pilótát, aki miatt a Fekete-tengerbe zuhant egy amerikai drón

Ez volt az első ismert katonai érintkezés az Egyesült Államok s Oroszország között az orosz-ukrán háború kitörése óta, bár John Kirby, a Fehér Ház nemzetbiztonsági tanácsának szóvivője szerint volt már példa arra, hogy az oroszok amerikai drónt fogtak el.

Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter kitüntette annak a két Szu-27-es vadászgépnek a pilótáit, akik kedden elfogtak egy amerikai drónt a Fekete-tenger felett – írja a Reuters.

A művelet következtében a vadászgép érintette az MQ-9 Reaper típusú amerikai megfigyelő drón propellerjét, amitől a pilóta nélküli repülőgép a vízbe zuhant. Ez volt az első ismert katonai érintkezés az Egyesült Államok s Oroszország között az orosz-ukrán háború kitörése óta, bár John Kirby, a Fehér Ház nemzetbiztonsági tanácsának szóvivője szerint volt már példa arra, hogy az oroszok amerikai drónt fogtak el.

A kitüntetések átadása után az orosz védelmi tárca ismét azt az Egyesült Államok által vitatott álláspontot hangoztatta, miszerint  az vadászgépei nemhogy nem használtak fegyvert, fizikai kapcsolatba sem léptek a drónnal. 

Az amerikaiak szerint az oroszok a Fekete-tenger felett, egy nemzetközi légtérben végrehajtott felderítő küldetés során közelítették meg drónjukat, amelyre üzemanyagot permeteztek a propellere megrongálása előtt. A Pentagon csütörtökön egy 40 másodperces videót is közzétett az incidensről.

Az oroszok a beavatkozást azzal indokolták, hogy az MQ-9 Reaper kikapcsolt válaszjeladókkal repült, és megsértette azokat a légtérkorlátozásokat, amelyeket Oroszország a háború, vagyis a úgynevezett „különleges katonai művelet” során korábban ismertetett.