kölcsön;visszafizetés;MKB;Marine Le Pen;Mészáros Lőrinc;

Le Pen visszafizette a Mészáros-féle banknak az elnökválasztási kampányához kapott csaknem 11 millió eurós kölcsönt

Bár a Nemzeti Tömörülésnek volt főhadiszállása, drágán béreltek egy lakást is, amelyet leginkább csak olyasmire használták, mint például az MKB képviselőinek fogadása, akik tavaly januárban elvileg azért érkeztek oda, hogy aláírják a szerződést a pártelnökkel.

Visszafizette a 2022-es elnökválasztáson Emmanuel Macronnal szemben alulmaradt Marine Le Pen a Mészáros Lőrinc többségi tulajdonában lévő MKB Banknak a kampányához kapott csaknem 11 millió eurós kölcsönt – vette észre a hvg360 a Libération című francia napilap cikkét.

A beszámoló szerint a szélsőjobboldali politikus ehhez hozzávetőleg 10 millió 221 ezret az államtól kapott visszatérítésként, a mintegy 471 ezres különbözetet pedig pártja állta. A lap felidézi, Le Pen az ügyletet 2021 októberében egy budapesti látogatás során magával Orbán Viktorral ütötte nyélbe.

A megállapodásban pedig Jean-Paul Garraud működött közre, aki akkor a Nemzeti Tömörülés választási hadjáratának pénzügyeiért felelt. Amikor befutott a pénz, ő volt az, aki úgy köszönte meg: hálás, amiért a magyar bank lehetővé teszi, hogy „megszólaljon a demokrácia”.

A választások anyagi tisztaságára felügyelő bizottság azonban mintegy 800 ezer euró felhasználását kifogásolta a Nemzeti Tömörülés esetében, végül 200 ezres igényt utasított el. Megjegyzik, külön kérdés volt, hogy Le Penék miért béreltek jó drágán egy lakást, amikor már volt főhadiszállásuk. Ráadásul az ingatlant csak olyasmire használták, mint például az MKB képviselőinek fogadása, akik tavaly januárban elvileg azért érkeztek oda, hogy aláírják a szerződést a pártelnökkel.