korrupciós ügyek;

2023-03-21 06:00:00

Macskataktika

Ritka dolog, hogy egy magyar állami szervezet vezetője kapásból kijelentse, hogy értelmetlen a hivatalának a léte. Márpedig nemrégiben az EU unszolására létrehozott Integritás Hatóság (IH) elnöke a Bloombergnek kibökte, hogy nem az Orbán rendszer itt a korrupt, hanem a zemberek. Ahogy egyébként korrupció sincs – folytathatjuk a jogászkodást.

Csak hivatali visszaélés, befolyással üzérkedés és vesztegetés van, mármost mindegyikkel érdemben az ügyészség foglalkozik. Papíron legalábbis.

Szóval kalap kabát, viszontlátásra.

Teljesen felesleges egy hatóságot arra fenntartani, hogy körzővel méricskélje Mészáros Lőrincek vetületét, tudományos igénnyel jegyzetelje, hogy az oligarchák hűvös-nyirkos árnyékában milyen szimbióta gombafajok és gilisztakultúrák tenyésznek.

Csak hát van ez a fránya Brüsszel, amelynek már unalmas a Discovery Chanel, meg a National Geographic, a szavannai dögevők életéről szóló tudományos- ismeretterjesztő műsor helyett inkább a magyar korrupció jetijéről akarnak valami bulvárműsort látni.

Hát nosza, az eddigi fél tucat magyar korrupcióellenes hivatal mellé lett egy újabb pedagógia munkaközösség: hátha az általuk összeállított, álmosítóan tudományos országjelentések, meg tonnányi excel táblázatok láttán Brüsszel is felfogja végre, hogy milyen komolytalan dolog azt feltételezni, hogy itt egy komplett kormány abból él, hogy lop.

Persze, lehet, hogy az állami korrupcióellenes elitgárda megtévesztő taktikája ez: addig dorombolnak a Mészárosok, Tiborczok fülébe, amíg azok elhiszik róluk, hogy ők a bánatos szemű házicica és ölbe veszik őket.

És akkor hajrá, lehet majd torokra támadni.

Ha ez a haditerv, akkor az Integritás Hatóság emberei eddig hibátlanul konspiráltak. Fél év alatt egyetlen, hazai korrupciós ügyről sem tudni, hogy kikérték volna az irataikat az ügyészségtől. És hogy pont olyan átláthatatlanul üzemelnek, mint azok, akik ellen vizsgálódniuk kéne.

Akkor kíváncsian várjuk a folytatást!