KSH;lakásfelújítás;bérleti díj;bérlakáspiac;ingatlan.com;babaváró hitel;

Drágábban lehet lakást bérelni

Tovább emelkedtek a lakásbérleti díjak februárban: országosan 19,8, a fővárosban 21,5 százalékkal drágábban lehetett kivenni egy lakást, mint egy évvel ezelőtt. Ez reálértéken valójában néhány százalékos csökkenést jelent, miután az általános éves infláció még ennél is magasabb, 25,4 százalék volt. Az előző hónaphoz mérten azonban a lakbérek gyorsabban nőttek a fogyasztói áraknál is: országosan 1,8, Budapesten 1,4 százalékkal – derül ki a KSH-ingatlan.com lakbérindexéből.

Ez nem jelent meglepetést. Egyrészt megjelent az emelkedő bérek hatása a lakásbérleti piacon is. Másrészt a lakbérek emelkedése irányába hat az is, hogy a magas lakáshitelkamatok miatt a lakásvásárlást tervezők jelentős része még mindig kivár, ha viszont muszáj költözni, inkább bérelhető lakást keres – magyarázta Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője.

Az ingatlan.com elemzése szerint Budapesten tavaly ősz óta átlagosan havi 200 ezer forintért kínálták a kivehető lakásokat, ez márciusban már havi 210 ezer forintra emelkedett. Veszprémben 155 ezer, Győrben, Debrecenben és Székesfehérváron egyaránt 150 ezer forintot kérnek. A miskolci átlagos bérleti díj 100 ezer, a szegedi 122 ezer forint.

Mindeközben a kormány tovább toldozgatja-foltozgatja a tavaly év végével lezárult otthonfelújítási támogatásról szóló kormányrendeletet. Míg máskor csak a Magyar Közlönyből lehet utólag értesülni egy-egy fontos jogszabály-módosításról, hétfőn „társadalmi egyeztetésre” bocsátották az egyes családtámogatásokra vonatkozó kormányrendeletek módosításait - szombatig lehet e-mailben észrevételezni a tervezett változtatásokat.

Ezek lényegében mentőövet dobnak azoknak az utolsó pillanatos otthonfelújítóknak, akiknek az egyéves bentlakási kötelezettség hiánya vagy fennálló köztartozása miatt utasították el, vagy utasítják el a kérelmét a napokban. Bizonyos esetekben a kérelem elutasítása ellenére is meg lehet szerezni a támogatást.

Miután az igénylés határideje tavaly december 31-én lejárt, az idén már csak kivételes esetben van lehetőség támogatási kérelem beadására március 31-ig. Úgy tűnik, az utolsó pillanatban sokan éltek a lehetőséggel, az államkincstárban ugyanis még mindig folyamatban van az elbírálás. Olyannyira, hogy a javaslat szerint a 30 napos bírálati határidő egy alkalommal akár további 45 nappal is megtoldható – értékelte a módosítási terveket a Bank360.hu. 

A babaváró hitelnél is változást tervez a kormány: a törlesztés szüneteltetésére, illetve a gyermekvállalási támogatásra vonatkozó kérelem benyújtásának a határideje 60 helyett 180 napra emelkedne.