korrupció;hűtlen kezelés;büntetőper;Nagy János;Székesfehérvári Törvényszék;Agrárminisztérium;

2023-03-21 17:30:00

Megkezdődött az Agrárminisztérium korábbi helyettes államtitkárának korrupciós büntetőpere

Nagy Jánost ebben az eljárásban több mint kétmilliárdos hűtlen kezeléssel vádolják. 

Megkezdődött kedden a Székesfehérvári Törvényszéken Nagy Jánosnak, az Agrárminisztérium korábbi helyettes államtitkárának második korrupciós büntetőpere, amelyben a vádirat szerint 2,2 milliárd forintos hűtlen kezeléssel vádolják – írta a Telex, hozzátéve: az első előkészítő ülésen Nagynak nem kellett megjelennie. A bíróság egyelőre az ügy másodrendű vádlottja, Cs. József érintettségét tárgyalták, akivel az ügyészség egyezséget kötött volna, a bíróság azonban nem fogadta el azt.

Amint korábban lapunk is beszámolt róla, Nagy János ellen tavaly decemberben emelt vádat mai nevén a Fejér Vármegyei Főügyészség. A vádhatóság szerint a volt helyettes államtitkár utasítására a minisztérium háttérintézménye ügyvédi irodákkal, illetve más céggel megbízási szerződéseket kötött, amelynek keretében több mint 2,2 milliárd forintot fizettek ki. A szerződésben szereplő feladatokra a minisztériumnak, illetve háttérintézményeinek nem volt szüksége, azokat soha nem végezték el. Emellett nyomást gyakorolt a minisztérium háttérintézménye által kiírt közbeszerzési eljárásban, hogy az általa kiválasztott, több tíz millió forinttal drágább ajánlatot adó gazdasági társaság nyerje el a pályázatokat.

A keddi tárgyaláson ismertetett vádirat szerint Cs. József volt a minisztériumi háttérintézmény, a Nemzeti Kataszteri Program Nonprofit Kft. (NKP) ügyvezető igazgatója, amely felett Nagy János gyakorolta az agrárminiszter által átruházott jogokat. Nagy utasította őt a szerződéskötésekre, amellyel a több mint kétmilliárdos kárt okozták. A másik vádpont szerint pedig a helyettes államtitkár egy irányított közbeszerzési eljárásban vett részt.

Amennyiben Nagy János beismerő vallomást tesz és lemond a tárgyaláshoz való jogáról a március végére kitűzött következő előkészítő ülésen, akkor a vádhatóság javaslata szerint hat év szabadságvesztéssel számolhat. Korábban arról is írtunk, hogy a volt helyettes államtitkárnak van egy másik korrupciós büntetőpere is. Abban az ügyészség azzal vádolja, hogy felajánlotta egy vállalkozónak, hogy hivatali helyzetével visszaélve segít elnyerni neki egy pályázatot, valamint földterületeket megszerezni. Cserébe ezért 5 százalékos tulajdonrészt kért és kapott a vállalkozó egy újonnan induló cégében. Nagy János abban a büntetőeljárásban tagadta bűnösségét.