Orbán Viktor;találkozó;luxus;Bécs;Karl Nehammer;

2023-03-22 16:12:00

7,2 millió forint közpénzt szórt el Orbán Viktor és kísérete a bécsi luxusúton

Néhány órás is lehetett volna, két napig tartott.

Potom 7,2 millió forintba került a a magyar adófizetőknek, hogy Orbán Viktor és és csaknem negyven fős kísérete luxuskörülmények között töltött el egy éjszakát 2021. július 27-28-án Bécsben a magyar kormányfő és a Karl Nehammer osztrák kancellár találkozója után.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium hónapok múltán adta ki az ezt tanúsító számokat az Átlátszó közérdekű adatigénylésére. E szerint  hogy az eredetileg néhány órásra tervezett látogatás két napja

Orbán Viktor és delegációjának egy része a Hotel Bristol szállodában szállt meg, a minisztériumok képviselő küldöttségi tagok a Hotel Sacher Wienben húzhatták meg magukat. A Hotel az osztrák főváros egyik legfényűzőbb luxusszállodájában, a Hotel Bristolban töltötte az éjszakát. A miniszterelnöknek lakosztályt vettek ki, vélhetően az elnökit, amelynek ára éjszakánként a bécsi Operaházra nyíló erkéllyel együtt átszámítva több mint 2,6 millió forint. Ha viszont megelégedett egy penthouse lakosztállyal, alig kellett többet fizetni 281 ezer forintnál.

Orbán Viktort nemcsak Gulyás Gergely, Nagy Márton és Szalay-Bobrovniczky Kristóf kísérte el, hanem Orbán Balázs, a kormányfő politikai igazgatója, valamint Bóka János, a Miniszterelnöki Kormányiroda európai uniós ügyekért felelős államtitkára is, továbbá kéttucatnyi stábtag és Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a maga tízfős stábjával. 

A magyar miniszterelnöknek ez volt az első hivatalos külföldi útja a hatalmas felhördülést keltő, fajelméleti kiszólásokkal tarkított  tusnádürdői beszéde után, amely miatt magyarázkodni is kényszerült Karl Nehammerrel tartott közös július 28-i sajtótájékoztató alatt.

Néhány héttel azután, hogy fény derült a bécsi út részleteire a Külgazdasági és Külügyminisztérium megvált az egyik vezető diplomatájától.