földgáz;Magyarország;tartalék;

Beragadt a drágán vett magyar gázkészlet, a luxusgázvásárlást semmi nem indokolja

Van egy-két furcsaság a tavalyi kormánydöntés nyomán felhalmozott 739 millió köbméternyi különleges tartalék körül.

Továbbra is fenntartjuk a különleges földgázkészletet - közölte kérdésünkre csütörtökön a Miniszterelnökséget vezető Gulyás Gergely a kormányinfón.

A különleges földgázkészletről szóló, tavalyi kormányrendelet szerint Lantos Csaba energiaügyi tárcavezetőnek ez év márciusig kellett döntenie a tavaly vásárolt tartalék fenntartásáról, avagy rendelkeznie az értékesítésről. Az illetékes energiaügyi tárca ugyanakkor erre vonatkozó megkeresésünkre mindmáig nem válaszolt.

Nem ez az egyetlen furcsaság a tavalyi kormánydöntés nyomán felhalmozott, 739 millió köbméter „különleges földgázkészlet” körül. A tartalék felhalmozásáért és tároltatásárt felelős, elvben a hazai energiacégek tulajdonolta, gyakorlatilag viszont állami irányítás alatt álló Magyar Szénhidrogén-készletező Szövetség (MSZKSZ) ugyanis a gáztartalékok kezelésének fedezete érdekében nemrég április 1-től 46 százalékkal megemelte a tagok által befizetendő "normál" tagi hozzájárulást. (A tételt a hazai gázcégek fogyasztóikra terhelhetik.) Igaz, az iparágtól tavaly októbertől beszedett, jelentős mértékű különleges tagi hozzájárulás áprilisi kivezetésével számolva ez 43 százalékos csökkenés.

Az MSZKSZ tavaly nem kevesebb mint 843 milliárd forintnyi állami garanciát kapott a különleges földgázkészletet fedező hitel visszafizetésére. A szervezetnél azt korábban megerősítették lapunknak, hogy ezt a biztosítékot mindeddig nem igényelték. Bár arra nem kaptunk egyértelmű feleletet, hogy a gázért fizetett vételár megfelel-e az állami biztosítéknak, arra utaltak, hogy az összeg tekintetében az állami összeg irányadó. Ebben az esetben viszont az MSZKSZ rendkívül sokat, köbméterenként több mint 1100 forintot fizetett a különleges földgázkészletért. Ez még a tavaly augusztusig mégoly magasra törő tőzsdei gázárak közül is a legmagasabb értékek rövid távú "ártüskéinek" szintje. Azóta a tőzsdei gázár oly mértékben leesett, hogy tegnap - számításunk szerint - köbmétere már csak 153 forintot ért. Igaz - szintén az MSZKSZ tájékoztatása szerint - a gázért az állami MVM-nek fizetendő tarifát már a szerződéskötéskor meghatározták. (Az MSZKSZ tavaly szeptember végén lapunknak már a szállítások megkezdéséről tudósított, amikor még kétségkívül viszonylag magasan állt a gáztőzsde.)

Tekintettel arra, hogy - az uniós Gas Infrastructure Europe adatai szerint - Magyarország gáztárolói tegnap 45 százalékos töltöttségen álltak, jelen állás szerint a luxusgázvásárlást utólag semmi nem indokolja. Az ugyanakkor kétségkívül üdvözlendő, hogy a kormány a közel ezermilliárdért vett tartalékot nem árusítja ki 730 milliárd forintos veszteséggel.