Európai Unió;Magyarország;felsőoktatás;tanulmány;CEU;önkormányzatiság;modellváltás;SZFE;akadémiai szabadság;

2023-03-27 06:20:00

Itt a friss tanulmány, Magyarország az egyedüli EU-tagállam, ahol strukturálisan sérül az akadémiai szabadság

Az akadémiai szabadság helyzete lényegesen rosszabb Magyarországon, mint a többi EU-tagállamban – állapítja meg az EP felkérésére készült friss tanulmány, amelyet hétfőn mutatnak be a képviselő-testület kulturális és oktatási bizottságában. 

Ebben az Oslói Egyetem kutatói leszögezik: bár minden uniós országban fenyegetik veszélyek az akadémiai szabadságot, Magyarország az egyetlen, ahol ennek strukturális megsértése tapasztalható.

A norvég szakértők alapvetően a tudományos szabadsággal kapcsolatos nyilvános viták áttekintéséből vonták le a következtetéseiket. Véleményük szerint a magyarországi helyzetről szóló diskurzus főként a közvetlen kormányzati beavatkozás egyedi eseteire összepontosít, anélkül, hogy egyenlő figyelmet szentelne az akadémiai szabadság általános romlásának és veszélyeztetettségének.

A CEU kényszerű áthelyezése Bécsbe, a gender tanulmányok megszüntetése, a Színház- és Filmművészeti Egyetem privatizációja mind olyan jogszabályi és irányítási változtatásokhoz kapcsolódik, amelyek aggodalomra adnak okot. A felsőoktatást érintő gyakori és radikális reformok közül számos kedvezőtlen hatást gyakorolt az akadémiai szabadság helyzetére,

Mindezt tetézi, hogy a politikai légkör gyakran visszatartja a tudomány embereit a kormány narratívájával ellentétes kutatásoktól vagy véleménynyilvánítástól. Az öncenzúra és bizonyos témák elkerülése általános az akadémikusok körében - állítják a tanulmány szerzői egy magyar felmérésre hivatkozva. A fokozódó függőség és kiszolgáltatottság óvatossá tette a tudósokat, különösen, hogy bizonyos kutatásokat a kormányzati média lejárató kampánya kísér. A dolgozat példaként említi a Figyelő című lap egykori listáját, amely tudósokat is kipellengérezett, mert állítólag Soros György hálózatát támogatták. A tanulmány megjegyzi, hogy

A szerzők aggályosnak tartják az egyetemi “modellváltást” is, amelynek következtében a felsőoktatási intézmények teljes függőségbe kerülnek a közérdekű vagyonkezelő alapítványoktól az intézményi autonómia, az önkormányzatiság, a munka- és pénzügyi feltételek tekintetében. Ezek a változások ugyan papíron nem korlátozzák az akadémiai szabadságot, de a kuratóriumok kormánypárti tagjain keresztül biztosítják a kormány érdekeinek uralmát az oktatói közösség befolyásának a rovására.

Az Oslói Egyetem kutatói mind a 27 uniós országról értékelést készítettek. Megállapításaik szerint Magyarországon a legsúlyosabb a helyzet, de az akadémiai szabadságot az EU többi tagállamában is veszélyeztetik kormányzati, politikai vagy a magánszférából érkező beavatkozások vagy beavatkozási kísérletek.