bíróság;ítélet;Szekszárd;öngyilkosság;passzív eutanázia;

2023-03-28 15:41:00

Maradt az ítélet, börtön a szekszárdi passzív eutanáziáért

A Pécsi Ítélőtábla megalapozottnak látta az elsőfokú verdiktet, és újra emberölésben mondta ki bűnösnek a két férfit. 

Jogerősen is felfüggesztett börtönbüntetésre ítéltek kedden a Pécsi Ítélőtáblán egy öngyilkos asszony halálát meg nem gátoló férjet és gyermekét. A 76 éves asszony 2021. június 4-én gyógyszerrel követett el öngyilkosságot szekszárdi otthonában. A kétszobás lakásban a nővel együtt élt a férje és első házasságából származó fia, akik tudták, hogy családtagjuk szándékosan mérgezte meg magát, mégse hívtak orvost, így az asszony – bár megmenthető lett volna – meghalt.

A tragédiát követően büntetőeljárás indult, a nyomozás pedig megállapította, hogy az idős asszony több betegségtől szenvedett, rendszeres orvosi kezelés alatt állt, ám állapota az életét közvetlenül nem veszélyeztette. A nőt azonban fokozott betegségtudat gyötörte, és véget akart vetni szenvedéseinek. Először 2020 márciusában kísérlet meg öngyilkosságot inzulinnal, ám férje és fia akkor orvost hívott, így a nőt megmentették. Az asszony ezután többször elmondta, hogy nem akar élni, ezért családtagjaitól nyomatékosan azt kérte, hogy ha újra öngyilkosságot kísérel meg, hagyják meghalni. A két férfi próbálta őt lebeszélni, de végül ígéretet tettek, hogy elfogadják akaratát.

Az asszony másodszor az említett nap reggelén adagolta túl a gyógyszerét. Visszafeküdt ágyába, aztán elvesztette az eszméletét. Férje így talált rá, és miután sikertelenül ébresztgette, tudta, hogy mi történhetett. Nem sokkal később hazaérkezett az asszony fia, aki éjszakai műszakban dolgozott. A fiú is rájött, hogy anyja mit tett, és orvost akart hívni.

A két férfi beismerő vallomást tett a rendőrségen, és olyan részleteket is elárultak, amit nélkülük a nyomozók nem tudhattak volna feltárni. Az asszony búcsúlevelet hagyott, aminek hitelességéhez nem fért kétség. Az orvosszakértők és a tanúk is a két férfi vallomását erősítették. Az ügyészség emberölésért emelt vádat a segítséget elmulasztó családtagok ellen, akiket első fokon a Szekszárdi Törvényszék 2-2 év – 5 évre – felfüggesztett szabadságvesztésre ítélt.

Az ügyészség súlyosbításért, a vádlottak enyhítésért fellebbeztek, így a per kedden a Pécsi Ítélőtáblán folytatódott. Az ügyész a vádlottak cselekedetének társadalmi veszélyessége miatt letöltendő szabadságvesztést kért. A vádlottak ügyvédjei viszont arra hivatkoztak, hogy nem emberölés történt, hanem segítség elmulasztása, amit a törvény kevésbé súlyosan büntet. A sértett asszony 85 esztendős férje – aki 35 évig szeretetben élt együtt párjával – az utolsó szó jogán elmondta, hogy feleségével drága magánklinikákra is eljártak, ám az ott kapott gyógyszerek sem segítettek, az asszony fájdalmai nem csillapodtak.

Az ítélőtábla megalapozottnak látta az elsőfokú verdiktet, és újra emberölésben mondta ki bűnösnek a két férfit. Nem a halál okozásáért, hanem azért, mert nem gátolták meg a tragédiát, amit közeli hozzátartozóként kötelességük lett volna megtenni. A törvényszék ítéletét túlnyomórészt helybenhagyta a táblabíróság, viszont a két, büntetlen előéletű férfit érdemesnek találták arra, hogy előzetes mentesítést kapjanak büntetésük jogkövetkezményei alól.