elismerés;Rákay Philip;

Kitüntették Rákay Philipet és a feleségét a közös nemzeti célok támogatásáért

Méltatása szerint az ismert kormánypárti influenszer és filmproducer civilként támogatja a közös nemzeti célokat. 

Boross Péter volt miniszterelnök a Nemzeti Emlékhely és Kegyeleti Bizottság elnökeként végzett munkájáért, Rákay Philip kommunikációs és médiaszakember és felesége, Wieber Orsolya író a Petőfi család sírja felújításának támogatásáért vehette át szerdán az Országházban a Nemzeti Örökség Intézete (NÖRI) által 2023-ban alapított és első alkalommal odaítélt Nemzeti Emlék-őr díjakat.

Méltatása szerint a Rákay-Wieber házaspár a magyar nemzeti emlékezet ápolása érdekében végzett kimagasló tevékenyégéért és a jövő nemzedékei számára is útmutatóként szolgáló, példaértékű tevékenységéért és nagylelkű mecénási támogatásért - amelynek köszönhetően a Petőfi család Fiumei Úti Sírkert Nemzeti Emlékhelyen található síremléke megújulhatott - kapta meg a Nemzeti Emlék-őr díjat.

Harrach Péter országgyűlési képviselő (KDNP), a Nemzeti Emlékhely és Kegyeleti Bizottság elnöke elmondta: bár a díjazottak személyisége, kora, eddigi tevékenysége egészen különböző, mégis közös vonásuk, hogy tudják, mit jelent a nemzet és a haza. Boross Péter hosszú éveken át volt a Nemzeti Emlékhely és Kegyeleti Bizottság vezetője, öröksége máig meghatározza a szervezet munkáját – méltatta elődjét a bizottság jelenlegi elnöke.

Rákay Philip és felesége a Petőfi-bicentenárium alkalmából tett felajánlásával felélesztette azt a felelős polgári magatartást, amely civilként támogatja a közös nemzeti célokat.

Rákay Philip a díj átvétele után hangsúlyozta: a múlt emlékezete és tisztelete nélkül lehet élni, csak éppen nem érdemes. Mint hozzátette, ez a szellemiség ösztönzi feleségét íróként, 

őt magát pedig történelmi televíziós műsorok készítőjeként és történelmi filmek producereként dolgozva. Olyan korban érünk ma, amikor ritkán látott országépítés zajlik, de teljesen természetes az, hogy minden területre nem érhet oda az országépítő szándék. 

Ilyenkor van szerepe a civil kezdeményezéseknek, a mecénási gondolatnak.

Rákay Philip egyúttal bejelentette, a Petőfi család megújult síremlékének átadása után már dolgoznak Arany János síremlékének megújításán is – olvasható a magyar állami hírügynökség, az MTI cikkében. 

Az ismert kormánypárti influenszer Rákay Philip mostanában filmproduceri szerepet játszik az Aranybulla sorozat, illetve a Petőfi-film, a Most vagy soha mellett is, amelynek annak ellenére sem sikerül az emlékévre, hogy minden idők legdrágább magyar filmje, 6,8 milliárd forint közvetett és közvetlen támogatásból készülhet el.

Pontosítás

Cikkünk első változatának a címében tévesen szerepelt, hogy Boross Péter adta át a kitüntetést Rákay Philipnek és Wieber Orsolyának. A valóságban a volt miniszterelnök munkásságát szintén elismerték a díjjal. A tévedésért bocsánatot kérünk.