elismerés;Rákay Philip;

2023-03-30 21:03:00

Kitüntették Rákay Philipet és a feleségét a közös nemzeti célok támogatásáért

Méltatása szerint az ismert kormánypárti influenszer és filmproducer civilként támogatja a közös nemzeti célokat. 

Boross Péter volt miniszterelnök a Nemzeti Emlékhely és Kegyeleti Bizottság elnökeként végzett munkájáért, Rákay Philip kommunikációs és médiaszakember és felesége, Wieber Orsolya író a Petőfi család sírja felújításának támogatásáért vehette át szerdán az Országházban a Nemzeti Örökség Intézete (NÖRI) által 2023-ban alapított és első alkalommal odaítélt Nemzeti Emlék-őr díjakat.

Méltatása szerint a Rákay-Wieber házaspár a magyar nemzeti emlékezet ápolása érdekében végzett kimagasló tevékenyégéért és a jövő nemzedékei számára is útmutatóként szolgáló, példaértékű tevékenységéért és nagylelkű mecénási támogatásért - amelynek köszönhetően a Petőfi család Fiumei Úti Sírkert Nemzeti Emlékhelyen található síremléke megújulhatott - kapta meg a Nemzeti Emlék-őr díjat.

Harrach Péter országgyűlési képviselő (KDNP), a Nemzeti Emlékhely és Kegyeleti Bizottság elnöke elmondta: bár a díjazottak személyisége, kora, eddigi tevékenysége egészen különböző, mégis közös vonásuk, hogy tudják, mit jelent a nemzet és a haza. Boross Péter hosszú éveken át volt a Nemzeti Emlékhely és Kegyeleti Bizottság vezetője, öröksége máig meghatározza a szervezet munkáját – méltatta elődjét a bizottság jelenlegi elnöke.

Rákay Philip és felesége a Petőfi-bicentenárium alkalmából tett felajánlásával felélesztette azt a felelős polgári magatartást, amely civilként támogatja a közös nemzeti célokat.

Rákay Philip a díj átvétele után hangsúlyozta: a múlt emlékezete és tisztelete nélkül lehet élni, csak éppen nem érdemes. Mint hozzátette, ez a szellemiség ösztönzi feleségét íróként, 

Ilyenkor van szerepe a civil kezdeményezéseknek, a mecénási gondolatnak.

Rákay Philip egyúttal bejelentette, a Petőfi család megújult síremlékének átadása után már dolgoznak Arany János síremlékének megújításán is – olvasható a magyar állami hírügynökség, az MTI cikkében. 

Az ismert kormánypárti influenszer Rákay Philip mostanában filmproduceri szerepet játszik az Aranybulla sorozat, illetve a Petőfi-film, a Most vagy soha mellett is, amelynek annak ellenére sem sikerül az emlékévre, hogy minden idők legdrágább magyar filmje, 6,8 milliárd forint közvetett és közvetlen támogatásból készülhet el.