háziorvosok;alapellátás;Magyar Orvosi Kamara;

A Magyar Orvosi Kamara szerint nem oldja meg az alapproblémát a háziorvosok kompenzációs pénze

A Belügyminisztérium azonban úgy számol, hogy a háziorvosok jelentős része több forráshoz fog jutni. 

„Az alapproblémát nem oldja meg” - jelezte a 444 érdeklődésére a Magyar Orvosi Kamara (MOK) alelnöke, Nagy Ákos arra reagálva, hogy a kormányzat három hónapig kompenzációt biztosít azoknak a házi- és fogorvosoknak, akik sokat buknak  az új finanszírozási rendszer miatt. Erre a kompenzációra akkor lesznek jogosultak, ha 100, vagy 75 ezer forintnál többet veszítenek az új szisztémában. 

A portál emlékeztet, hogy a kabinet tavaly év végén módosította a praxisok finanszírozási rendszerét. Ennek lényege, hogy a pénzosztáskor nagyobb súllyal esik latba az orvosok teljesítménye, amit egy központilag meghatározott szempontrendszer szerint értékeltek. Noha ilyen már korábban is volt, ezt azonban módosították: az eddigi területi díjat pedig az indikátoralapba forgatták. 

Nagy Ákos azt mondta, a kompenzáció annak elismerése, hogy nagyon nagy kilengések lettek volna, és nagyon sok szolgáltatót tönkretettek volna. Az alelnök úgy látja, a mostani változtatással mindössze annyit érnek el, hogy sokan nem most, hanem majd három hónap múlva fognak több százezer forintot veszíteni a korábbi finanszírozásból. Úgy véli, vissza kellene állítani a területi elvet, amelyben az alapján számolták a támogatást, hogy milyen típusú az adott körzet, s hány beteg tartozik az adott orvoshoz. Ha pedig az indikátorok után akarnak fizetni, azt csak ezen felül, bónuszként kellene bevezetni - magyarázta. Ráadásul szerinte hiába kaptak haladékot, az orvosok nem fognak tudni beletanulni az új rendszerbe, mert 

„az úgy van beállítva, hogy nagyjából az orvosok fele veszíteni fog rajta”.

Emellett komoly probléma, hogy a fogorvosoknál olyan indikátort is bevezettek, ami két évre visszamenőleg érvényes.

Az egészségügyi államtitkár egy csütörtöki sajtótájékoztatón arról beszélt, céljuk az, hogy az orvosok munkaterhelésüknek megfelelő pénzügyi juttatásban részesüljenek. Takács Péter felidézte, már tavaly év végén ígéretet tett arra, hogy egy külön munkacsoport fogja vizsgálni a meglévő indikátorrendszert, a tapasztalatokat feldolgozzák. 

A munkacsoportba meghívást kaptak a Magyar Orvosi Kamara, a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK), az Országos Kórházi Főigazgatóság képviselői, a kollegiális szakmai vezetők, gyakorló háziorvosok, házi gyermekorvosok, alapellátó fogorvosok és a szakmai kollégium illetékesei. Kijelentette, a háziorvosok jelentős része több forráshoz fog jutni, és lesznek olyan praxisok, amelyek az eddigi finanszírozásukhoz képest kevesebbet kapnak majd - olvasható a magyar állami hírügynökség, az MTI beszámolójában.