Oroszország;Lengyelország;Ukrajna;ENSZ BT;adásvétel;felháborodás;harci jármű;

2023-04-01 15:27:00

Száz csúcsminőségű harci szállító járművet ad el Lengyelország Ukrajnának

Az ukránok a nemzetközi rendre mért szimbolikus csapásként értékelték, hogy a háborús agresszor Oroszország  átvehette az ENSZ BT vezetését.

Ukrajna 100 Rozsomák nevű páncélozott szállítójárművet vásárol Lengyelországtól – írja a Sky News Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök bejelentése nyomán. A kormányfő Twitter-bejegyzésében ismertette, hogy az ukrán hadsereg európai uniós és amerikai támogatásból szerezheti be ezeket a csúcsminőségű katonai eszközöket.

Lengyelország korábban már átadta Ukrajna honvédő harcához az ígért  Leopard harckocsikat, és március elején négy MiG-29-es vadászgép átadását is bejelentette.

Az Ukrajnában zajló valódi háború valódi csapásai mellett „a nemzetközi  rendre mért szimbolikus csapásként” értékelte Volodimir Zelenszkij ukrán elnök kabinetfőnöke, Andrij Jermak, hogy Oroszország április 1-jétől átvehette az ENSZ BT vezetését.

– Ez nem csak szégyen. Ez egy újabb szimbolikus csapás a nemzetközi kapcsolatok szabályokon alapuló rendszerére – idézte a Sky News Jermakot. Sajtóértesülések szerint az ENSZ BT-ben rotációval megszerzett pozícióját Oroszország „nyugatellenes koalíció” szervezésére próbálja meg kihasználni.