Fertő tó;bíróság;szálloda;Greenpeace;

Bíróság semmisítette meg a Fertő tónál zajló szállodaépítés környezetvédelmi engedélyét

Fontos döntés a tó védelme érdekében.

A Fertő tavi beruházás környezetvédelmi működési engedélyének visszavonására és új eljárás lefolytatására kötelezte a Győr-Moson-Sopron Vármegyei Kormányhivatalt a bíróság a múlt hét pénteken tartott tárgyaláson – olvasható a Greenpace Magyarország hétfői közleményében.

Mint írják, ez egy fontos döntés a tó védelme érdekében. A Fertő tó Barátai Egyesülettel közösen azt követően fordultak a Győri Törvényszékhez, hogy az illetékes kormányhivatal tavaly év végén, méga  téli szünet előtt váratlanul kiadta a Fertő tavi turisztikai beruházás környezetvédelmi működési engedélyét, amellyel a civilek szerint magyarországi és nemzetközi jogszabályokat is megsértett. 

Az engedély hosszabbításának több érdekessége is volt. A 2022 nyarán felfüggesztett beruházás gazdája tavaly év végéig az állami Sopron-Fertő Turisztikai Fejlesztő Nonprofit Zrt. volt, ami a megszűnése előtti utolsó pillanatban kezdeményezte a Fertő tavi projekt környezetvédelmi működési engedélyének kiadását, hogy ha úgy alakul, akkor folytatni lehessen az építkezést. Villámgyorsan megkapta azt, amely ráadásul még közel 50 százalékkal nagyobb területre vonatkozott, mint a korábbiak. 

„Nagyon örülünk a sikernek, ami visszaadta a hitünket abban, hogy működik a hazai igazságszolgáltatás” - hangoztatta a Greenpeace magyarországi vezetője. Rodics Katalin azt kiemelte, mindent meg fognak tenni annak érdekében, hogy a Fertő partján csak egy helyi igényeket kielégítő, szelíd turizmust biztosító fejlesztést végezzenek úgy, hogy a terület európai szempontból is kiemelkedő élővilága ne sérüljön. Ha sikerül elérni, hogy a projektet ebben a szellemben tervezzék újra, akkor bízhatunk a természet csodálatos öngyógyító képességében, hogy visszafoglalja a korábban elpusztított élőhelyeket - tette hozzá.

Azonban már így is alaposan felbolygatták az élővilágot – legalábbis ez derül ki Litkai Gergely humorista helyszínen forgatott videójából, amelyben a nádas közepén feltűnik egy szép nagy betonfal is.