Egyesült Államok;szankciók;Nemzetközi Beruházási Bank;

Magyar karrierdiplomatát vettek célba az amerikaiak, az orosz kapcsolat miatt büntetik

Ami a Nemzetközi Beruházási Bank alelnökét, Laszlóczki Imrét illeti, az amerikai büntetőintézkedések valószínűleg nem a személyének, hanem a tisztségének szólnak.

1987 óta az összes kormányban a külügyben dolgozott Laszlóczki Imre, az orosz kémbankként ismert Nemzetközi Beruházási Bank (IIB) alelnöke. Az Egyesült Államok által frissen szankcionált diplomata önéletrajzát a hvg360 nézte át, eszerint tipikus karrierdiplomata életútja alapján aligha elképzelhető, hogy az amerikai büntetőintézkedések a személyének szólnának, sokkal inkább a tisztségének.

Laszlóczki Imre 1961-ben született Pakson, 1987-ben diplomázott a Moszkvai Nemzetközi Kapcsolatok Egyetem diplomáciai karának arab–angol szakán. A magyar mellett oroszul, angolul, arabul, olaszul és portugálul is beszél. Munkája során egyebek közt vezette a külügyminisztérium emberi erőforrások osztályát, részt vett Magyarország schengeni csatlakozásának előkészítő munkáiban. Nagykövetként Azerbajdzsánban, Kirgizisztánban és Tádzsikisztánban is szolgált, emellett diplomáciai kiküldetésben Olaszországban, Kuvaitban, Líbiában, Marokkóban, Portugáliában és Oroszországban is részt vett.

2019-ben váltott szakmát, ekkor lett a Budapestre költöző Nemzetközi Beruházási Bank alelnöke. Korábban a hvg.hu-nak azt mondta, hogy a pénzintézet abszolút apolitikus, nem foglalkoznak a különböző országok belügyeivel és külpolitikai kérdésekkel sem, az ő dolguk az üzlet.

Mint megírtuk, David Pressman amerikai nagykövet ma délután bejelentette a Nemzetközi Beruházási Bank és vezetőinek szankcionálását, Laszlóczki Imre mellett Nyikolaj Koszov bankelnök és Georgij Potapov, a pénzintézet kormányzótanácsának a vezetője ellen léptettek életbe büntetőintézkedéseket.