Magyarország;sajtótájékoztató;Egyesült Államok;David Pressman;

Itt a bejelentés az Orbán-kormány miatt hozott amerikai szankciókról, megszólalt a nagykövet

David Pressman szerint az Orbán-kormány retorikájában nem lehet felismerni egy NATO-szövetséges ország képviselőjét.

Másoktól eltérően Magyarország figyelmen kívül hagyta az orosz hátterű Nemzetközi Beruházási Bankkal (IIB) kapcsolatos aggályokat – jelentette be hivatalosan David Pressman, az Egyesült Államok magyarországi nagykövete a szerda délutáni budapesti sajtótájékoztatóján, hogy az Egyesült Államok  szankciós listára tette a pénzintézetet és három vezetőjét.

David Pressman elmondta, az Egyesült Államok aggodalommal figyeli Magyarország elmélyülő kapcsolatait az orosz agresszorral. Az amerikai-magyar kapcsolatok fontosak, Magyarország értékes NATO-szövetséges az Egyesült Államok számára. Alapjaiban az Egyesült Államok és Magyarország azonos oldalon áll, próbál optimistán tekinteni az előttük álló időszakokra – fűzte hozzá.

Ami az IIB-t illeti, az amerikai nagykövet jelezte, az Egyesült Államoknak a többi között nem tetszett az sem, hogy az IIB tisztségviselői diplomáciai immunitást élveznek.

Ebben a körben az Egyesült Államok összesen több mint 20 országból 120 személyt és céget sújtott büntetőintézkedésekkel az oroszokkal folytatott együttműködésért.

Nagyon fontos, hogy meglegyenek a kapcsolataink a magyarokkal minden egyet nem értésünk ellenére is - hangsúlyozta David Pressman, ugyanakkor hozzátette, a kapcsolat Magyarországgal bonyolult, őszinteséget és jelentős erőfeszítést munkát igényel a működtetése. Nagy aggodalomra ad okot, hogy amíg a NATO és az Európai Unió többi tagállama együtt próbálja megfékezni az orosz agressziót, addig a Nemzetközi Beruházási Banknak továbbra is Budapest ad otthont.

David Pressman a sajtótájékoztatón tett egy lesújtó megjegyzést is az Orbán-kormány retorikájáról is, azt állítva, néha nem lehet felismerni benne egy NATO-szövetséges ország képviselőjét.

Bár az IIB rendre hangsúlyozza, hogy nemzetközi, multinacionális fejlesztési bank, a környező NATO-országok készpénznek veszik, hogy az 1970-ben alapított, majd Vlagyimir Putyin által 2012-ben újraélesztett KGST-bank egy „kémbank”, azaz a Kreml eszköze Nyugat Európa politikai-gazdasági befolyásolására. Ezeket az aggályokat nem csillapította, hogy maga Nyikolaj Koszov is régi hírszerző családból származik, édesapja KGB-sként Magyarországon állomásozott, részt vett az 1956-os forradalom leverése utáni szovjet titkosszolgálati műveletekben. Az Orbán-kormány vörös szőnyeget terített a bank elé, amely megkapta a főváros egyik legreprezentatívabb ingatlanának számító Lánchíd Palotát. A fideszes többség aztán elfogadta az IIB-t szabályozó törvényt, amiben a banki kormányzók Magyarországon teljes jogi immunitást, diplomáciai védettséget, adómentességet élveznek, illetve a bankot kivonták mindenfajta pénzügyi felügyelet alól.

Arról kedden kezdtek el szivárogni hírek, hogy az Egyesült Államokban szankciókon gondolkodnak az Orbán-kormány NATO-szövetségeshez nem méltó politikája miatt három magyar közéleti személyiség ellen.

Az Egyesült Államok problematikusnak tartja 

  • a finn és a svéd NATO-csatlakozás késleltetését,

  • azt, hogy az Orbán-kormány nem akar leválni az orosz energiahordozókról, 

  • és azt is, hogy a Fidesz, illetve a kormányaközeli sajtó a Kreml propagandáját terjeszti az orosz-ukrán  háborúról.

Ezzel párhuzamosan a nagy titkosszolgálati kiszivárogtatási hullámában kiderült az is, hogy Orbán Viktor korábbi kijelentése, miszerint a Joe Biden demokrata elnök vezette fehér házi adminisztráció a Fidesz-KDNP ellenfele, CIA-jelentésben landolt, az amerikaiak pedig lehallgattak magyar tisztségviselőket is a dél-koreaiak és az izraeliek mellett. 

A szankciók abban a meglehetősen hűvösre forduló amerikai-magyar viszonyban jelentenek új fejezetet, amelynek nemrég emlékezetes epizódja volt a The New York Times által közölt interjú az amerikai nagykövettel. Ebben David Pressman kimondta, nincs olyan, hogy mindkét oldalra játsszon valaki, az Orbán-kormánynak választania kell Kelet és Nyugat között.