Japán;Észak-Korea;riadó;tévedés;rakétakilövés;harag;zavarodottság;rémület;

Több millió japánt szólítottak fel menekülésre tévedésből egy észak-koreai rakétakilövés miatt

Hokkaido szigetén először pánik tört ki, majd zavarodottságot és haragot keltett a visszavont riadó. Dél-Korea jelentős provokációt emleget. 

Emberek milliói kaptak úgynevezett J-riasztást (J-Alert), illetve evakuálási parancsot nem sokkal csütörtök reggel 8 óra előtt a japán Hokkaido szigetén; a kormány vészhelyzeti riasztórendszere arra figyelmeztette a lakosságot, hogy keressenek menedéket, húzódjanak fedezékbe egy észak-koreai rakéta miatt, mert a rakéta a szigeten vagy annak közelében landolhat – írja a CNN.

Csakhogy a kiürítési parancsot később visszavonták. A híradások szerint tévedésről volt szó, mert bár Phenjan valóban kilőtt egy rakétát, ami azonban messze elkerülte Hokkaidót, az a Japán vizeken kívül zuhant a tengerbe, a Koreai-félsziget keleti partjainál. Az esetet követően a lakosság körében a rémületet, a félelmet zavarodottság és harag váltotta fel, ugyanis helyi tisztviselők szerint arra sem volt esély, hogy a rakéta eltalálja a szigetet. A Twitteren egyre másra jelentek meg a felháborodott lakossági bejegyzések, amelyek egyrészt kétségbe vonták a hivatalos riasztórendszer értelmét, másrészt az illetékeseket bírálták, hogy megijesztik az embereket, miközben ha tényleges támadás történt volna, nem lett volna idejük elmenekülni.

 Hirokazu Matsuno, a japán kabinet főtitkára csütörtökön Tokióban tartott sajtótájékoztatóján megvédte a kormány válaszát, de elismerte, hogy azonnal nem javították ki a J-Alert által kiadott információkat. Szerinte a riasztó-rendszer jó, és miután meggyőződtek arról, hogy a rakéta nem fog Hokkaido közelébe esni, módosították a felhívást. A CNN megjegyezte, nem ez az első eset, hogy problémák merülnek fel a J-Alertekkel. Tavaly októberben Japán bocsánatot kért a korai figyelmeztető rendszer meghibásodása miatt, amikor kilenc tokiói szigetváros és falu lakóit riasztották tévedésből riasztották. Jasukazu Hamada japán védelmi miniszter szerint az Észak-Korea által eddig kilőtt leghosszabb hatótávolságú interkontinentális ballisztikus rakétáról lehetett szó.

A dél-koreai hadsereg információi szerint Phenjan egy új ballisztikus rakétát tesztel, amelyet nemrég egy katonai parádén mutattak be. Feltételezések szerint a fegyver szilárd tüzelésű lehet, amely gyorsabban indítható és könnyebben mozgatható, mint az Észak-Korea által korábban tesztelt folyékony tüzelésű nagy hatótávolságú rakéták. Az is lehet, hogy egy felderítő műhold részét, például egy érzékelőt teszteltek, az adatok szerint annyi biztos, hogy a rakétát magas pályán indították el, és  csaknem 1000 kilométert repült. A dél-koreai vezérkari főnökök jelentős provokációnak nevezték a kilövést, amely sérti az ENSZ Biztonsági Tanácsának határozatait. A csütörtöki idén már a tizenkettedik nap volt, amikor Észak-Korea legalább egy rakétát kilőtt.