Origo;orosz propagandatevékenység;dezinformáció;

Zelenszkij őrült, meggondolatlan és részeg, Putyin pedig megfontolt az Origo rendkívüli hírei szerint

Látlelet készült, hogyan veszi át kritikátlanul a Kreml kommunikációját a harmadik legolvasottabb magyarországi hírportál. 

Már többször is furcsa címadásokkal borzolta a kedélyeket az Origo a háborúval kapcsolatban. Tálalásukban egyszer Ukrajna indított támadást Oroszország ellen, de már a III. világháború is kitört egy alkalommal - mindezt pedig arra alapozva, hogy az ismert Putyin-párti propagandista, Vlagyimir Szolovjov ennek lehetőségéről beszélt korábban. 

A Political Capital most egy alapos kutatást végzett a témában. A háború kitörése óta, tavaly február 24. és idén március 31. között 727 címet találtak. Ezek bő ötödében, 160-ban említik Putyint, Zelenszkijt 54-szer, míg Biden csupán elvétve, összesen 8 alkalommal jelenik meg a kiemelt címekben. Az orosz elnök jellemzően a háború első öt hónapjában szerepelt többször, 13-26 alkalommal, míg az elmúlt nyolc hónapban havonta 7-12-szer került a rendkívüli hírek címébe. Zelenszkijt tavaly november óta említik gyakrabban a címekben, de Putyinról szóló címmel még így is minden hónapban nagyobb eséllyel találkoztak az Origo olvasói.

Az ukrán elnök túlnyomórészt negatív kontextusban jelenik meg a rendkívüli hírek címeiben. Amennyiben valaki csak innen tájékozódik, akkor egy meggondolatlan vezető képe rajzolódik ki, akinek veszélyes és őrült ötletei vannak, botrányos és kétségbeesett döntéseket hoz. Ráadásul bosszút áll a saját emberein, a katonáit a halálba küldi, újabb országokat akar bevonni a háborúba, harmadik világháborút és atomháborút robbant ki.

Emellett emberileg sem a legjobb: 

hazudik, gyáva, részeg (olyannyira, hogy ettől oroszul kezdett beszélni), titkos neonáci botránya, valamint botrányos cégügyei vannak. Sőt, egyes cikkek a bűnözéssel is összefüggésbe hozzák: egy maffiózó, aki tengerparti luxusvillával is rendelkezik.

Mindez persze teljes összhangban van a Kreml propagandájával. 

Vlagyimir Putyint az Origo az elmúlt 13 hónap rendkívüli híreiben nem agresszorként, hanem határozott, de megfontolt nagyhatalmi államfőként mutatta be. Putyin bejelent (37 alkalommal), üzen (28), válaszol (12), döntést hoz (10), mindezeket pedig általában keményen, drámaian, váratlanul, de legalábbis mindenképpen rendkívüli módon teszi. A Zelenszkijhez és Bidenhez hasonló negatív kontextus a 160 előfordulás egyikében sem jelent meg.

Mindezek alapján a Political Capital egy tudatos szövegkörnyezeti elvet vett észre: Putyin jelenjen meg sokszor pozitív színben és aktív vezetőként feltüntetve, így mérsékelve a háború miatt romló megítélést. Zelenszkij imázsát ezek a szalagcímek emberi minőségén és vezetői képességein keresztül rombolják, ezzel kiölve az olvasókból a megtámadott fél iránt kialakuló természetes szimpátiát. Emellett az ukrán elnökről szóló cikkek még szélsőségesebbnek tűnnek, mint a kezdeti időszakban, ráadásul kritika nélkül vesznek át orosz forrásokat és több esetben egyértelműen visszatükrözik az Európában az orosz dezinformációs csatornák által terjesztett narratívákat.