Fidesz;propaganda;Origo;orosz propagandatevékenység;álhírek;orosz-ukrán háború;

Az Origo szerint Ukrajna támadást indított „Oroszország” ellen

Szállítja az észak-koreai színvonalat a kormányzati propagandaportál, amely gyakorlatilag elismeri orosznak az önkényesen elcsatolt ukrajnai területeket. Ezt a világon eddig Oroszország mellett egyedül Észak-Korea tette meg.

„Drámai fordulat: Ukrajna támadást indított Oroszország ellen” címmel rendkívüli hírben „számolt be” az Origo az ukrajnai Herszon irányába indított ukrán ellentámadásról.

A portál „orosz sajtóértesülésekre” és „háborús tudósítókra” hivatkozik, ám sajnos semmilyen link nem szerepel a „hírben”. Vlagyimir Szaldóra, az oroszok által megtett herszoni „kormányzóra” Herszon térség vezetőjeként hivatkoznak, aki arról beszélt, hogy négy településről biztonságosabb helyre „evakuálták a lakosokat”, ebben összesen 60 ezer ember érintett. Kisebb nyomozás után kiderül, hogy Szaldo szerdán a Szolovjov LIVE-ban beszélt arról, hogy megközelítőleg 50-60 ezer embert terveznek áthelyezni a Dnyipro folyó bal partjára.

„A háborús tudósítók szerint az ukrán csapatok mozgásba lendültek Novaja Kamenja (Kamenka – a szerk.)-Beriszlav irányába. A gyalogság mellett az ukrán tüzérség is részt vesz az offenzívában, de több török Bayraktar drónt is láttak” – írja a portál.

Kiemelik, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök „az ukrán ellentámadás hírére statáriumot rendelt el a négy frissen annektált megyében, ami de facto a hadsereg kezébe adja az irányítást, és lehetővé teszi a civilek evakuálását”.

Hozzáteszik, „kiderült az is, hogy Oroszországban nagy valószínűséggel újabb mozgósítási hullám jöhet”. „A Baza információi szerint a határőrség adatbázisában a mozgósítás kezdetén 400 ezer ember szerepelt, most viszont egymillió. Ők nem hagyhatják el az országot és bármikor kaphatnak behívót” – írják. Kifelejtik azonban, hogy a Baza bejegyzésében rámutat, a forrásuk szerint messze nem mindenkit mozgósítanak az adatbázisban szereplők közül, igaz, bárki, aki a listán szerepel, kaphat behívót.

A kormányzati propagandaportál kommunikációjával kapcsolatban érdemes megjegyezni, hogy

a világon egyedül Észak-Korea ismerte el az álnépszavazásokat, amelyekre hivatkozva az oroszok önkényesen elcsatolták az ukrajnai területeket.

A megfogalmazás alapján nehéz nem úgy értelmezni az Origo cikkét, mint amely szintén Oroszország részének ismeri el a megszállt és elcsatolt ukrajnai területeket.

Igaz, az Origo a nyáron rendkívüli hírben hirdette, hogy kitört a III. világháború, ami természetesen szintén nem volt igaz.