oktatás;Magyarország;számítógép;tanár;Belügyminisztérium;státusztörvény;

Hátrált egy kicsit a Pintér-féle Belügyminisztérium, már nem akarja ellenőrizni a tanárok saját számítógépeit

Lényegi elmozdulás így sem történt a pedagógusi státusztörvényről szóló tárgyalásokon.

Kisebb en­gedményeket tett az új pedagógus-jogállási törvény tervezetében leírtakkal kapcsolatban a kormányzat (például már nem ellenőriznék a tanárok saját, otthoni számítógépeit), ám az érdekképviseletek szerint lényegi elmozdulás továbbra sincs, ezért a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) és a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) azt a jelenlegi formában sem tudja elfogadni.

A PSZ és a PDSZ képviselői kedden egyeztettek Maruzsa Zoltán köznevelési államtitkárral, egy nappal azután, hogy rendőrök könnygázt használva „védekeztek” a diák és tanár tüntetőkkel szemben az Orbán Viktor kormányfő hivatalának helyt adó Karmelita kolostornál.

Nagy Erzsébet, a PDSZ ügyvivője lapunk érdeklődésére elmondta: megkérdezte Maruzsa államtitkárt, mi a véleménye a Karmelitánál történtekről. Nagy Erzsébet elmondása szerint a köznevelési államtitkár azt felelte, hogy ami ott történt, egy politikai indíttatású akció volt – néhány diák ellenzéki képviselőkkel együtt kezdett kordonbontásba –, ezért arról nincs hivatalos véleménye.

Az új jogállási törvény tervezetéről – amellyel, ha bevezetik, egyebek mellett megszűnne a pedagógusok közalkalmazotti státusza – Nagy Erzsébet azt mondta, az a PDSZ számára továbbra is elfogadhatatlan.

Az egyik vitás pont a pedagógusok „átvezénylésének” kérdése, a tervezetben ugyanis az szerepel, hogy a munkáltatók, mint például a tankerületi központok, bármikor, tetszőlegesen megváltoztathatják a munkavégzés helyét, 

vagyis átirányíthatnak egy pedagógust egy másik intézménybe dolgozni. Erre most csak közös megegyezéssel van lehetőség, amit megszüntetnének. A PDSZ ügyvivője azt mondta, ezen annyit változtatna a kormány, hogy előírnák: amíg egy pedagógusnak alsó osztályos gyermeke van, addig nem lehetne „átvezényelhető”.

– Emellett kivették a tervezetből azt is, hogy a pedagógusok otthoni számítógépeit, elektronikai eszközeit is ellenőrizhetik; ez már csak a munkáltató által biztosított eszközökre vonatkozik – erről Totyik Tamás, a PSZ alelnöke beszélt lapunknak. Kikerülhet az is, hogy tanársztrájk esetén másik intézménybe küldjék a diá­kokat, továbbá elvetették azt is, hogy pályáztatás nélkül lehessen igazgatókat kinevezni az intézmények élére. Nem változtatnának ugyanakkor például a tanárok kötelező óraszámain (ettől még a heti munkaidőt, ami nem csak a tanórák megtartásából áll, jelentősen növelhetik), és azt sem garantálnák törvényben, hogy egyeztetni kelljen a szakszervezetekkel, amíg a tagságuk nem fedi le a pedagógusok legalább tíz százalékát. Vagyis az ilyen érdekképviseleteket a jövőben kihagyhatják az egyeztetésekből. A tárgyalások ezzel nem értek véget, jövő kedden újabb fordulót tartanak.

Nem kérnek a bosszútörvénybőlTegnap négy budapesti elitgimnázium oktatói nyílt levélben tiltakoztak a bosszútörvényként emlegetett tervezet ellen. A Budapesti Fazekas Mihály Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium 76 tanára írta alá a levelet – számolt be az Index. A Fazekas oktatóihoz hasonlóan az Eötvös József, a Trefort és a Radnóti, illetve hozzájuk csatlakozva a miskolci Herman Ottó gimnázium tanárainak egy része is tiltakozott.