rendőrség;tüntetés;kordon;könnygáz;Karmelita kolostor;

Karmelita kolostor: a rendőrség jogos, a jogvédők túlzott fellépést emlegetnek

Érthetetlennek és eltúlzottnak minősítette lapunknak Hegyi Szabolcs, a TASZ programvezetője a rendőrség hétfői fellépését a Karmelita előtt kordont bontani próbáló országgyűlési képviselőkkel, majd később a tanártüntetés diákjaival szemben, akik ellen a rendőrség a beszámolók szerint felszólítás nélkül vetett be könnygázt.

Hadházy Ákos független képviselő és a Momentum több tagja hétfő délután hat órakor megpróbálta ismét lebontani a szerintük mondvacsinált okokkal a miniszterelnökség köré húzott kordont. Míg korábban a Készenléti Rendőrség jogszerűen járt el, hagyta az aktivistáknak a kordonbontást és visszahúzódott a Karmelita bejáratához (és csak később indított szabálysértési eljárást Hadházy Ákossal szemben), most az egy tucat demonstrálóval szemben felvonuló jóval több készenléti rendőr szinte azonnal dulakodni kezdett a képviselőkkel és a momentumos aktivistákkal.

Hegyi Szabolcs szerint

amennyiben jóval többen voltak a rendőrök, úgy érthetetlen, hogy miért a kordont védték, amikor az ő feladatuk a Karmelita kolostor védelme lett volna, amit a rendőrsorfal el tudott látni. 

Később, amikor a tanártüntetésről a – többségében – diákok megérkeztek a helyszínre, ismét elszabadultak az indulatok, és a fiatalok egy időre bedöntötték a kordont. Hegyi Szabocs szerint a rendőrök ekkor is a kordont akarták erőnek-erejével megvédeni. Így alakult ki az a súlyosan balesetveszélyes helyzet, hogy a kordont eldőlt, a tüntetők és a rendőrök egymásnak feszültek, a kialakuló dulakodásban pedig a rendőrök könnygázt vetettek be a tüntető diákokkal szemben.

– Itt is az lett volna a helyes eljárás, hogy a rendőrök a Karmelitát védik, nem a kordont – mondja Hegyi Szabolcs, aki a jelenet szemtanúja volt. Ha pedig a fiatal, javarészt középiskolás tüntetők a kordon lebontása után is netán összefeszülnek a rendőrsorfallal, úgy a könnygáz alkalmazása előtt többször, jól hallhatóan figyelmeztetni kellett volna erre a tüntetőket.

Kedden a rendőrség közleményt adott ki, amiben azt írták, hogy szerintük jogszerű, szakszerű és arányos volt a könnygáz használata a Karmelita kolostornál. Úgy fogalmaztak: a könnygáz használata előtt a rendőrök többször felszólították a be nem jelentett gyűlés agresszív résztvevőit, hogy lépjenek hátrébb.