támadás;Szentendre;biciklis;

„Senkinek nem kívánom az éjjeli rémálmokat” – Megszólalt az édesanya, akit a tízmilliós közbeszerzéseket elnyerő cég vezetője támadott meg Szentendrén

A férfi dolgozott az Oktatási Hivatalnak, a Nemzeti Közszolgálati Egyetemnek és az egykori Innovációs és Technológiai Minisztériumnak is.

– Nem szóltam be senkinek, nem kiabáltam senkivel, egyszerűen élveztük a jó időt végre és sétáltunk hazafelé az oviból. Nem egyszer, többször ütött meg, a hajamat tépte a copfomnál fogva, rúgott a földön. Nem hagyta abba, akkor állt le amikor leszedte rólam a segítő szándékú apa – mondta el a Népszavának az a nő, akit 2023. április 20-án délután ütlegelni kezdett egy biciklis férfi Szentendre belvárosában, a Bükkös-patak Duna-parthoz közel eső töltésén.

Andrea – akinek nem ez az igazi neve – éppen a gyerekeivel sétált, amikor a hátuk mögött feltűnt a biciklis férfi, aki azzal kezdte, hogy majdnem elütötte az egyik gyerekét. Ő – mesélte – nem reagált a erre a biciklis férfi azonban szitkozódva rátámadt, meg is ütötte, dulakodás közben pedig legurultak a töltés oldalán. A jelenetsornak több szemtanúja volt, ők tartották vissza a biciklis férfit, aki közben menekülőre akarata fogni a dolgot.

Az ügy miatt a Szentendrei Rendőrkapitányság Bűnügyi Osztálya garázdaság vétségének megalapozott gyanúja miatt indított eljárást. A Pest Vármegyei Rendőr-főkapitányság a Népszava érdeklődésére azt közölte, hogy a biciklis férfit előállították, kihallgatásán részleges beismerő vallomást tett és indítványozta a közvetítői eljárás lefolytatását. 

A férfi, S. Róbert 54 éves diplomás szociológus, a nyilvános adatok szerint egy ismert közvéleménykutató cég ügyvezető-tulajdonosa. Évtizedek óta piackutatásból él, cége kilenc közbeszerzést is nyert, a többi között az Oktatási Hivatal, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem, az Országos Korányi Pulmonológiai Intézet vagy éppen az egykori Innovációs és Technológiai Minisztérium tenderein is kapott már jellemzően tízmilliós nagyságrendű megbízásokat. Tíz évvel ezelőtt előadott a Miskolci Egyetemen, ahol arról beszélt, hogyan kell oktatni a migrációt a középiskolában. 

Áldozata most a Népszavának azt mondta, eddig próbálta kerülni az esettel kapcsolatos nyilvános megszólalásokat, de rengeteg pontatlanság kering a történtekkel kapcsolatban. Nem egyszer, hanem többször ütötte meg a férfi, aki a haját tépte és még a földön is rúgta őt, csak akkor hagyta abba, amikor az egyik járókelő lerángatta róla. Van videója arról, a férfi hogyan próbálta meg eltörni az ujjait vagy kicsavarni a karját, miközben ő még a 112–t tárcsázta, de ezt nem szeretné nyilvánosságra hozni. Ugyanis ez nem gyógyítja meg azt „a rengeteg testi és lelki sérülést, amit okozott nem csak nekem, az egész családomnak (...) nem oldja fel azt az óriási traumát, amit a gyerekeim átéltek”.

Azt az érzést Andrea nem kívánja senkinek, hogy gyereke éjjelente bepisiljen a félelemtől. Azt, hogy amikor reggelente öltözködik, a négyéves kisfia a pólója láttán kifakadjon: „Anya a bácsinak is ilyen volt... tudod aki bántott”. (...) – Nem kívánom senkinek az éjjeli rémálmokat és azt az érzést sem, ami előjön amikor elmegy a közelemben egy középkorú férfi - zárta mondandóját Andrea.

– Nyugodtan jöttem ki a rendőrségről, hogy nem kellett hazudnom, én tiszta szívvel és büszkén nézek minden nap azóta is a gyerekeim és a férjem szemébe, nem kell lesütnöm a szemem, ha ismerőssel találkozom és reggel mikor felkelek tükörbe tudok nézni és nem akarom szembeköpni magam a történtek miatt.

– mesélte.

S. Róbertet kerestük a nyilvános elérhetőségein, de nem hívott vissza és e-mailen sem válaszolt.