Magyarország;uniós források;támogatások;leállítás;Varga Judit;brüsszelezés;

2023-05-02 06:45:00

„Voilà: ez Brüsszel, egy ördögi rendszer” – Varga Judit szerint ezért nem jönnek az uniós pénzek

Az igazságügyi miniszter már intézményesült hungarofóbiát, boszorkányüldözést vizionál Európa közepén, és téves vágánynak tartja Oroszország elítélését az ukrajnai agresszió miatt.

A kifizetések elmaradása és a hosszú reakcióidő óriási kudarc a brüsszeli adminisztráció számára – jelentette ki Varga Judit igazságügyi miniszter a Mandinernek adott interjújában, amelyben tömören is megfogalmazta véleményét arról, hogy miért is nem érkeznek Magyarországra az uniós források: „Voilà: ez Brüsszel!”

A hangütés nem volt véletlen, ugyanis a tárcavezető ezzel kellően megalapozta azt a véleményét arról, ki a hibás. – Valóban, ez egy ördögi rendszer, úgy lett kitalálva, hogy bármilyen mondvacsinált okra hivatkozva le lehessen állítani a támogatásokat – mondta, és arra felvetésre, hogy biztos mindent megtett-e a magyar kormány, azt válaszolta: „Kis túlzással úgy tűnik, ha eltüsszentem magam a Kossuth téren, az is akadályozza a források kifizetését. Brüsszelben intézményesült a hungarofóbia”.

A politikus panaszáradata szerint ugyanis elképesztő lejáratás indult Magyarországgal szemben a nemzetközi médiában, így „amit szabad Jupiternek, nekünk többszörösen nem szabad”. – Nálunk például a közigazgatási bíróságok felállítását anno Judith Sargentiniék a jogállamisággal ellentétes aktusnak nyilvánították. Szlovákiában azonban épp nemrég vezették be őket, és többek között a kohéziós pénzekhez való hozzáféréssel összefüggésben. Súlyos kettős mérce érvényesül velünk szemben, szó sincs jogi vagy szakmai kérdésekről, ez politikai boszorkányüldözés – vélekedett.

Varga Judit az orosz-ukrán háború kapcsán „téves vágánynak” nevezte az oroszokkal szembeni verbális fellépéseket, majd szinte minden kormánytagtól elvártan felmondta a már jól ismert fordulatot. – A magyar kormány egyértelművé tette: a NATO és az EU szövetség részeként elítéli az Ukrajna elleni orosz agressziót, közben erőn felül segítséget nyújtunk Ukrajnának. Egyetlen cselekedetünk sem oroszbarát, ez csupán egy újabb hazug narratíva, ami a magyar kormány megdöntésére apelláló nemzetközi érdekeket szolgálja ki – mondta, majd folytatta: „Amikor a háborút etetik, fegyvereket és harci eszközöket küldenek a frontra, az mennyiben szolgálja a béke ügyét?”

Varga Judit felvetette, hogy „mi lenne, ha az Egyesült Államok és a nagyobb európai tagállamok egyszerre követelnének mindkét féltől fegyverszünetet és béketárgyalásokat”. Elképzelése szerint az úgynevezett „béketáborhoz” egyre többen csatlakoznak, sőt, „a világ nagyobb része, például Dél-Amerika, Kína vagy India már most sem úgy ítéli meg a konfliktust, ahogy például az Egyesült Államok”. Megállapítása szerint akkor lesz béke, ha annak szükségességét egyre többen hangoztatják.

– Most akkor a barátunk vagy az ellenfelünk az USA? – erre a kérdésre Varga Judit Arról beszélt, hogy ismeri David Pressman nagykövetet, sőt ő maga korábban jóindulattal fordult hozzá, azonban úgy véli, hogy a diplomata „most kicsit túltolja a politikát, ám ez nem változtat azon, hogy az Egyesült Államok egy rendkívüli ország, nem mellesleg stratégiai szövetségesünk”. – Elképesztő, milyen megbocsátó nagyvonalúság uralkodik az amerikai nagykövetségen. Az pedig kifejezetten szomorú, hogy Pressmanhez hasonlóan több más nagykövet is annak drukkol, hogy a kormányzat elbukjon – bírálta tovább „stratégiai szövetségesünk” képviselőjét, amiért a Jobbik elnökét, Gyöngyösi Mártont annak ellenére meghívta a nagykövetségi széderestre, hogy korábban „zsidólistás botránya” volt.