Európai Unió;Brüsszel;meghallgatás;jogállamiság;hetes cikkely;Varga Judit;Sargentini-jelentés;

2023-04-27 06:00:00

Újra meghallgatják Varga Juditot Brüsszelben

Az Európai Unió Tanácsának soros svéd elnöksége május végén meghallgatást tervez a magyarországi jogállamiság helyzetéről az úgynevezett hetes cikkelyes eljárás keretében – értesült a Népszava uniós forrásoktól. 

A tagállami kormányoknak még hivatalosan jóvá kell hagyniuk az előterjesztést, de információink szerint támogatni fogják a javaslatot. Az eljárás 2018. szeptemberében kezdődött, miután az Európai Parlament (EP) elfogadta a magyarországi jogsértéseket részletesen felsoroló Sargentini-jelentést.

Az Európa-ügyi miniszterek azóta több-kevesebb rendszerességgel napirendre tűzik a határozatban foglaltakról szóló vitát véleménycsere vagy hosszabb és a témák alaposabb megtárgyalására alkalmas meghallgatás formájában. A következő lépés konkrét ajánlások megfogalmazása lenne az Orbán-kormány számára, amit a napokban a soros elnökségnek címzett levélben sürgettek az EP illetékes képviselői. A Sargentini-jelentés tavaly aktualizált változatában a parlament megállapította, hogy Magyarország már nem demokrácia, hanem a választási autokrácia hibrid rezsimje.

A hetes cikkelyes folyamat független a közösségi pénzügyi alapok egy részének felfüggesztését eredményező jogállamisági eljárástól. Célja annak megállapítása, hogy Magyarországon súlyosan sérülnek-e az Európai Unió alapértékei, végső esetben a szavazati jog megvonásával végződhet.