vasút;Fővárosi Törvényszék;környzetevédelem;

Ismét megsemmisítette a Déli Körvasút környezetvédelmi engedélyét a bíróság

A XI. kerület ellenzéki vezetése azt hangoztatja, készek az érdemi egyeztetésre, ám a szaktárca nem volt nyitott észrevételeikre. 

Megsemmisítette a Déli Körvasút beruházás környezetvédelmi engedélyét a Fővárosi Törvényszék - közölte lapunkhoz is eljuttatott tájékoztatásában Újbuda Önkormányzata.

Mint írják, a közigazgatási perben a bíróság megállapította: a kormányhivatal jogszabálysértést követett el, amikor az előző ítéletnek nem megfelelő módon adta ki az engedélyt, mert az nem felelt meg maradéktalanul a korábbi engedélyt megsemmisítő ítélet iránymutatásainak. A XI. kerület jelezte, nyitottak a szakszerű, megfelelően előkészített és a helyi társadalom szempontjait is figyelembe vevő megoldásra. Álláspontja szerint a nem Budapest célirányú teherforgalmat a lakott területek elkerülésével, a V0 vasútvonal megvalósításával kell lebonyolítani, hogy az Újbudán áthaladó városi vonalszakasz fejlesztésére valóban csak az elővárosi személyforgalom érdekében, a meglévő környezeti elemeket nem károsító módon kerülhessen sor.

Emlékeztetnek, hogy Újbuda önkormányzata több civil szervezettel közösen bemutatta a Déli Körvasúttal és a V0 vasútvonallal kapcsolatos konstruktív műszaki javaslatait a beruházó minisztériumnak. Indítványaikra hónapok óta nem reagált a szaktárca, annak ellenére, hogy az ügyben eddig illetékes miniszterhelyettes erre határozott ígéretet tett - zárul a közlemény.

Egyszer már kiadtak egy környezetvédelmi engedélyt, amelyet már tavaly megsemmisített a Fővárosi Törvényszék. Akkor a kormányhivatal ismét zöld utat adott a beruházásnak, amit aztán újra megtámadtak a civilek. Azzal érveltek, hogy noha voltak változtatások, de érdemben maradt minden a régiben. A Déli Körvasútat úgy fejlesztené az Orbán-kormány, hogy az Újbudán átvezető jelenlegi sínpárt három, helyenként négyre növelnék. A beruházás ellenzői szerint ez rengeteg fa kivágásával járna és jelentősen megnövelné a zajszennyezést.