oktatás;sztrájk;tüntetés;tanárok;diákok;Belügyminisztérium;státusztörvény;

Több száz tanár és diák tiltakozott a státusztörvény ellen, Orbán Viktor hivatalánál is tüntettek

A transzparenseken elsősorban a belügyminiszternek üzentek a tiltakozók. 

Elegünk van az egyre növekvő állami elnyomásból, mondjunk nemet a státusztörvényre, álljunk ki az igazságért, fogjunk össze, lépjünk fel a kicsinyes bosszú, és az azt szolgáló kormányzati elnyomó intézkedések ellen – ekként buzdították a Facebookon a hétfő délutáni budapesti tüntetésen való részvételre a szervezők a tanárokat, a diákokat, a szülőket és mindazokat, akik ki akarnak állni az emberi jogokért. Az ADOM Diákmozgalom, a PDSZ és tíz magánszemély által bejelentett demonstrációra azután kerül sor, hogy reggeltől országszerte több ezer tanár vett részt a sztrájkban, így tiltakozva az Orbán-kormány „oktatáspolitikája” és a készülő új státusztörvény ellen, amellyel kabinet egyebek mellett megszüntetné a pedagógusok közalkalmazotti státuszát.

A menet Budapest belvárosában a Kálvin térről a Kecskeméti utca - Egyetem tér - Károlyi utca - Ferenciek tere - Kígyó utca - Piarista utca - Március 15. tér - Apáczai Csere János utca - Vigadó - Eötvös tér - Széchenyi István tér útvonalon érkezik a Belügyminisztériumhoz.  A szervezők a résztvevőket arra kérték, ne hozzanak magukkal pártzászlókat, de – mint írták – a pártok képviselő nyugodtan érkezhetnek logóval ellátott dzsekiben, esőkabátban, sőt egyenesen kívánatosnak tartották, ha a tüntetők zajkeltő eszközökkel, saját készítésű transzparensekkel, molinókat, táblákkal készülnek.

Néhány százan gyűltek össze a Kálvin téren, a Belügyminisztériumhoz induló tüntetés kezdetére a szemerkélő esőben. A résztvevők között Pintér Sándor arcképével ellátott szórólapot osztogattak, amelyen a bosszútörvénynek nevezett státusztörvény tervbe vett jogfosztásait sorolják fel, így a tanév önkényes meghosszabbítását egy hónappal, a pedagógusok telefonjainak, számítógépeinek a megfigyelhetőségét, a tanárok és a diákok átvezényelhetőségét másik intézménybe. A menet közben időnként felharsan a korábbi tüntetésekről ismert „nincs tanár, nincs jövő” skandálás.

Törley Katalin, a budapesti Kölcsey Ferenc Gimnáziumból még tavaly elbocsátott pedagógus vonulás közben a Mérce riporterének nyilatkozva azt mondta, hogy az uniós elvárások és a státusztörvény tervezete ellentétes egymással. A pedagógus, aki jelenleg alapítványoknál dolgozik, de a Tanítanék Mozgalomnak továbbra is az aktivistája, szinte biztosra vette, hogy ennek az Európai Bizottság hangot is ad majd.

– Szabad ország, szabad oktatás – hangzik fel a Lánchíd pesti hídfőjéhez igyekvő tüntetők ugyancsak ismert rigmusa a Ferenciek terénél, s a menethez útközben is többen csatlakoztak, egyre hosszabb a tüntetők sora. A transzparenseken elsősorban a belügyminiszternek üzennek a tiltakozók: 

„Sintér Sándor kopjon le!, Új státuszt Pintérnek!, Felmondás a megoldás!”

A demonstráció békés, a rendőri készültség sem tűnik olyan nagynak, mint a korábbi tüntetéseken, időnként hangosan zúg, hogy „Pintér takarodj, el a kezekkel a tanárainktól!” vagy a „Rendőrállam, nem jogállam”.

A menet eleje háromnegyed hat körül ért a Belügyminisztériumhoz, míg a vége még a Vigadó térnél járt. A Széchenyi István téren már több a rendőr, többnyire a minisztérium épülete előtt sorakoznak.

Máté András, az Oktatói Hálózat aktivistája a téren felállított színpadon közölte: 600 egyetemi oktatót vagy kutatót képvisel, és ők elítélik a státusztörvényt. – Jobbággyá akarják tenni az embereket, ez politikai bosszú – mondta, majd tiltakozásra szólított fel, és közölte a jelenlévőkkel, hogy velük vannak.

Egy tizenöt éves diák egyebek mellett arról beszélt: nem akarja, hogy a matektanára helyett a magyartanár verje a fejébe a Pitagorasz-tételt. Őt egy osztályfőnök követte, aki a státusztörvény bevezetésének következményeiről, a pedagógusok mai érzéseiről, megalázottságáról beszélt, s arról, hogy tanár akar maradni, nem akar felmondani. Időnkét felharsan egy új követelés:

 „Általános sztrájk!”

– Az oktatás nemzeti ügy, de nem Orbán Viktor és nem Gyurcsány Ferenc mondja meg nekünk, hogy mi a nemzeti érzés, és nem mondhatják meg azt sem, miért érzem magam otthon itthon – mondta egy diák, aki szerint mozgalmukat, a tiltakozásokat folytatni fogják.

Nagy Erzsébet, a PDSZ országos választmányának tagja szerint a státusztörvény célja nem a közoktatás javítása, hanem a pedagógusok megregulázása. Már másféle benne vannak a sztrájkfolyamatban, de büszkék azokra, akik polgári engedetlenséget vállalva saját egzisztenciájukat is kockára tették, és szerinte egészen döbbenetes és fantasztikus, ahogy a diákok kiálltak a tanáraik mellett, akár éjszakákon át virrasztva. – Fenyegetés, megnövekedett munkaterhek, béremelés azoknak, akik hajbókolnak – sorolta a szakszervezeti vezető, hogy mit is tartalmaz a tervezett jogszabály, ami ellen az Európai Parlament képviselői is fellépnek. Hozzátette,

a kormánynak vissza kell vonnia a státusztörvény-javaslatot, Pintér Sándornak pedig távoznia kell.

Végül Nagy Erzsébet közölte: a rendezvény ezzel véget ért, de a tiltakozást folytatni fogják.

Pankotai Lili a rendezvény lezárása után szót kért, és közölte: ha nem engedik a tanároknak, ők, diákok fognak tiltakozni úgy, hogy felborítják a sakktáblát, és lebontják a kereteket. A diákok skandálták, hogy „menjünk fel”, mármint Orbán Viktorhoz, a Várba, amire a szónok buzdította is őket, hogy induljanak meg a Lánchídon.

– Mi piócák leszünk ebben a pusztulásban, amit létrehoztatok 

– üzente a hatalomnak a diák, akinek egy korábbi tüntetésen elmondott beszéde miatt távoznia kellett korábbi pécsi iskolájából, a Ciszterci Rend Nagy Lajos Gimnáziumából.

A Belügyminisztériumtól a Lánchídon át a budai Várba, a Karmelita kolostorhoz vonuló diákok elszántnak tűnnek, folyamatosan skandálnak, a rendőrök eddig nem állták útjukat.

A diákok a Kossuth-nótába kezdtek, amelyet Orbán Viktor szokott énekelni. A Karmelita kolostor felé félúton elénekelték a Himnuszt, majd „elegünk van, elegünk van” felkiáltással tovább mentek, előre üzenve a miniszterelnöknek: „Viktor, gyere ki!”.

Közben az első tüntetők már meg is érkeztek a kormányfő irodájához, amelyet megerősített rendőrsorfal véd. A Hadházy Ákos és a Momentum kordonbontó képviselőihez az egyik félig ledöntött kordon előtt csatlakozott Komjáthi Imre, az MSZP társelnöke is.

Amint arról beszámoltunk, hétfőn voltak olyan esetek, amikor az intézményvezető vagy a fenntartó (tankerület, illetve egyház is), kifejezetten megtiltotta a sztrájkot. Az egyik érintett iskolában például az igazgató „elfelejtette” tájékoztatni a szülőket a pedagógusok munkabeszüntetéséről, ezért jogellenesnek nyilvánította azt. Előfordult, hogy az egyik iskola vezetése a még csak tervezet formájában létező státusztörvény előírásaival próbálta lebeszélni a tanárokat a sztrájkról.

A Pintér Sándor vezette Belügyminisztérium lapunkban is ismertett reagálása, a sztrájkra kiadott közleménye feltehetően csak olaj lehet a tűzre, ugyanis azt írták: „sajnálatos, hogy a pedagógusok alig egy százalékát képviselő Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete továbbra is a baloldal politikai szervezeteként viselkedik”. A tárca szerint „a törvénytervezetek a pedagógusok új életpályáját, a köznevelés színvonalának javítását szolgálják”.