korrupció;per;ítélet;Magyar Bírósági Végrehajtói Kamara;Völner Pál;Schadl György;

Itt vannak az első bírósági ítéletek, felfüggesztettet és pénzbírságot kaptak Schadl György végrehajtói

A most elítélt végrehajtók már februárban elismerték a bűnösségüket és elfogadták a vádhatóság ajánlatát. 

Megszülettek az első ítéletek a Völner-Schadl ügyben a Fővárosi Törvényszéken: hat végrehajtó és néhány kisebb súlyú tettel megvádolt személy már februárban elismerte a bűnösségét és lemondott a védekezés jogáról, csütörtök délután a Tóth Erzsébet vezette bírói tanács ítéletet hirdetett az ügyükben.

Így hat végrehajtó, Szabó Balázs hetedrendű, Majorosi Eszter nyolcadendű, Forrai Miklós kilencedrendű, Oszlányi Ákos Döme tizedrendű, Nagy Gábor tizenegyedrendű és Varga Levente Árpád tizenkettedrendű vádlott felfüggesztett börtönbüntetést kapott öt-ötmillió forint pénzbírság mellett. A bíróság öt évre eltiltotta őket végrehajtói munkától, ám jogi egyetemi végzettséghez kötött munkától nem, így szabadon lehetnek jogtanácsosok vagy ügyvédek, már amennyiben van szakvizsgájuk. Szabó Balázst egy év hat hónap, a másik öt végrehajtó egy év 10 hónapra ítélték. Majorosi Eszter és Nagy Gábor büntetését 4-4, a többiekét 3-3 évre függesztették fel. 

A végrehajtókon kívül elismerte bűnösségét a végrehajtói kar irodavezetője P. Béla István huszonegyedrendű vádlott is. Az ő szerepe kiemelkedő, mivel a vádirat szerint ő volt az, aki Schadl György nyomására és instrukcióinak megfelelően intézte a végrehajtói pályázatokat és választotta ki a végrehajtói helyekre Schadl György kádereit. Őt most hivatali vesztegetésért pénzbüntetésben részesítette a bíróság és tíz évre eltiltotta közhivatal viselésétől. Emellett felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték azt a két vállalkozót, akik elintézték, hogy Schadl György soron kívül és törvényellenesen kapjon használatba vételi engedélyt az építési szabályok ellenére túlságosan beépített nyaralójára. 

Egyik ítélet sem jogerős, az ügyészség szinte mindegyik vádlott esetében súlyosbításért fellebbezett. Szabó Balázs tudomásul vette az ítéletet, de rajta kívül mindegyik vádlott jelezte, hogy háromnapos gondolkodási időt vagy enyhítést kér.

Mint emlékezetes, a februári előkészítő tárgyalásokon hat végrehajtó is elismerte, hogy Schadl György a Magyar Végrehajtói Kar előzetes letartóztatásban lévő, múlt héten távozó elnöke ajánlatára vállalták, hogy az általa folytatólagosan megvesztegetett Völner Pál államtitkáron keresztül kinevezteti őket végrehajtónak, ők pedig az irodájuk bevételének jelentős részét, 80-90 százalékát leadták Schadl Györgynek. Szabó Balázs összesen 190,5 millió forintot, Majorosi Eszter összesen 254,8 millió forintot, Forrai Miklós összesen 197,8 millió forintot, Oszlányi Ákos Döme összesen 78 millió forintot, Nagy Gábor 42,6 millió forintot, Varga Levente Árpád vádlott összesen 101,5 millió forintot juttatott el Schadl Györgynek. Az MBVK- elnöke ebből kisebb-nagyobb összeget visszafizetett nekik.

Schadl György, Völner Pál, a harmadrendű vádlott, R. Róbert és a negyedrendű vádlott, M. Viktor vádlott, illetve egy végrehajtó, Cs. Éva tagadja a bűnösségét, így az ügyükben bizonyítási eljárást folytat a bíróság. Ugyancsak tagadja a bűnösségét Schadl György felesége S. Helga és az MBVK volt elnökének az édesapja. Őket a vádhatóság pénzmosás bűncselekményével vádolja. A vádhatóság Schadl Györgyre 10, míg Völner Pálra 8 év börtönbüntetést kért.