Fidesz;szélsőjobb;Budaházy György;elnöki kegyelem;Novák Katalin;

Budaházy Györggyel saját szavazóinak is üzent a Fidesz

Az államfő kegyelmi döntése csak újabb állomása annak az ijesztő folyamatnak, ami már hosszabb ideje óta zajlik – nyilatkozta a kormány és a szélsőjobboldal viszonyt elemezve Hunyadi Bulcsú, a Political Capital szakértője a Népszavának.

Magyarországon a politikai rendszer működése Orbán Viktor miniszterelnök hatalmára épül, a fontos pozíciókat hozzá lojális személyek töltik be. Novák Katalin köztársasági elnök sem önálló politikai tényező, ahogyan a többi intézmény sem az, hanem a kormányfő akaratának végrehajtója – bocsátotta előre Hunyadi Bulcsú, a Political Capital vezető elemzője, akinek a szélsőjobboldal az egyik fő kutatási területe.

Régóta jól kirajzolódik a minta – folytatta –, ha a szélsőjobboldal egy témára kampányt épít, és ennek révén az ügy akkora nyilvánosságot kap, amely túlnő a hagyományos szélsőjobboldali szcénán, akkor azt nagy valószínűséggel el- vagy átveszi a kormány.

Hunyadi Bulcsú jellemző példaként említette, hogy amikor Dúró Dóra, a Mi Hazánk politikusa ledarálta a meleg karaktereket is megjelenítő Meseország mindenkié című mesekönyvet,

néhány nap múlva Orbán Viktor már nyilatkozott a témában, majd jött a törvény, amely összemosta a pedofíliát a homoszexualitással.

Hasonló történt most is – állapította meg az elemző. A szélsőjobb sok éven át építette a Budaházy-ügyet, az elmúlt hónapokban pedig olyan kampányt folytatott, amely eljutott a szélesebb nyilvánossághoz. Ennek bizonyítéka, hogy még Böjte Csaba ferences szerzetes is gyerekekkel imádkozott Budaházy Györgyért. Erre reagált Novák Katalin, voltaképpen a Fidesz.

Ahogyan arról beszámoltunk: a köztársasági elnök múlt héten jelentette be, hogy kegyelmet adott a Hunnia-perként ismertté vált ügyben jogerősen elítélteknek, Budaházy Györgynek és társainak, akik esetében a szabadságvesztés felfüggesztéséről döntött. Novák Katalin úgy ítélte meg, a pápalátogatás különleges alkalom arra, hogy éljen kegyelmezési jogkörével. A terrorcselekmények elkövetése miatt indult, hosszan elhúzódó bírósági eljárásban a Fővárosi Ítélőtábla idén márciusban másodfokon Budaházy György 17 év fegyházbüntetését hat évre csökkentette. Korábbi cikkünkben jeleztük: a kegyelmi ügyet Varga Judit igazságügyi miniszternek kellett felterjesztenie Novák Katalinhoz, majd a tárcavezető ellenjegyzésére is szükség volt, hogy a kegyelem valósággá váljon.

A nyilvánosság előtt a Fidesz nem megy szembe a szélsőjobboldallal. A kormány részéről ezúttal is a konfrontáció kerülése és a gesztusgyakorlás lehetett a motiváció 

– vélekedett Hunyadi Bulcsú.

A Political Capital elemzője emlékeztetett arra, hogy olyan bűncselekményekről van szó, amelyeket 2010 előtt, jórészt a Gyurcsány-korszakhoz kötődő politikusok ellen követtek el. Arról a korszakról beszélünk, amelyre a kormány (negatív összefüggésben) éjjel-nappal hivatkozik. A Fidesz ma is Gyurcsány Ferencet nevezi meg az ellenzék valódi vezetőjének. Budaházy György a Gyurcsány-korszak ellen lépett fel, ugyanúgy, ahogyan a Fidesz is ezzel az időszakkal szemben határozza meg magát. Ebben a tekintetben azonos politikai platformon van a Fidesz és Budaházy György.

Hunyadi Bulcsú szerint a társadalomban elhalványult az emléke az annak idején elkövetett cselekményeknek, és inkább csak jelképes értelmezés maradt meg abból, hogy kicsoda is Budaházy György. Márpedig ő sikeresen alakította át az imázsát: „nem terrorista, hanem hazafi”. A Fidesz kényelmetlen helyzetbe került a saját radikális, szélsőjobbos szavazói előtt:

miért tart börtönben egy „hazafit”, aki küzdött a Gyurcsány-kormánnyal szemben?

Szélsőjobboldali szervezetek vezetői és aktivistái néhány évvel ezelőtt faltörő kosként hivatkoztak magukra, olyanokként, akik mennek előre, törik az utat és mindinkább jobbra terelik a kormányt – idézte fel az általa készített interjúkat Hunyadi Bulcsú. Elmondása szerint a köztársasági elnök kegyelmi döntése csak újabb állomása annak az ijesztő folyamatnak, ami már hosszabb ideje óta zajlik.

Budaházy Györgyöt azért ítélték el, mert politikai indíttatásból, ideológiai alapon szervezett és hajtott végre támadásokat 

– nyomatékosította Hunyadi Bulcsú. Hangsúlyozta: ilyen személynek (és társainak) köztársasági elnöki kegyelmet adni a jogbiztonság, a társadalmi béke és az intézményekbe vetett bizalom szempontjából is nagyon káros. A Fidesz számára azonban csak akkor válna kontraproduktívvá a döntés, ha akadna valamilyen erő – akár ellenzéki párt, akár civil szervezet –, amely képes lenne meggyőzően elmagyarázni a társadalomnak, milyen súlyos probléma van ezzel a lépéssel. A kegyelemmel – állította – a köztársasági elnök és a kormány tulajdonképpen azt mondta ki, 

hogy az erőszak legitim eszköz a Fidesz politikai ellenfelei és a nem tetsző társadalmi csoportok ellen.

Félelem és felháborodás

Az Országos Roma Önkormányzat által tapasztalt, a roma közösségen belüli felfokozott hangulat jellemzője egyértelműen a félelemmel vegyes felháborodás – Lakatos Oszkár, az ORÖ elnöki teendőket ellátó elnökhelyettese így reagált lapunkhoz eljuttatott közleményében arra, hogy kegyelmet kapott egy „jogerősen terrorcselekményért elítélt, a szélsőséges idegengyűlölő nézeteket sem megvető személy”. Kifogásolta, hogy a parlament roma képviselői nem emelték fel szavukat Budaházy György ügyében.