oktatás;tüntetés;Karmelita kolostor;

„A fiam nem bántotta a rendőröket, egy oszlopelembe kapaszkodott, amikor közelről kétszer lefújták könnygázzal”

A fiú édesapja azt mondta, a fiatalt hajnali 4 óráig tartották fogdában, ők sem találkozhattak vele, hiába értek éjfél előtt a fogva tartás helyszínére.

Egy katolikus klerikus fiát zárták fogdába a szerdai tüntetés után – írja a Szemlélek.

„Meg lehet nézni a videófelvételeket: a fiam nem bántotta a rendőröket, egyszerűen egy oszlopelembe kapaszkodott, amikor közelről kétszer lefújták könnygázzal, aztán berángatták maguk közé a rendőrök” – idézte fel a portálnak a fiú édesapja, felszentelt diakónus a május 3-án történteket.

Elmondása szerint fia hiába jelezte a rendőröknek, hogy rosszul van, először mentőt sem akartak hívni, amikor erre végül sor került, kórházba kellett szállítani a fiatalt. Innen viszont fogdába vitték, hajnali 4 óráig ott tartották, a szülei sem találkozhattak vele, hiába értek éjfél előtt a fogva tartás helyszínére.

„Ott álltunk, vártunk, és hiába kérdeztük, nem kaptunk választ, hogy miért került fogdába a gyermekünk, mikor engedik ki, miért nem mehetünk be hozzá. Ígérték, hogy jönni fog egy parancsnok, aki majd tájékoztatást ad, de erre nem került sor”

– fogalmazott. Kitért arra is, hogy a Momentumhoz köthető személyek próbáltak segíteni, tudomásuk szerint a párt képviselőjét is azért vették őrizetbe, mert a gyermeküknek igyekezett segíteni.

A fia egészségi állapotáról azt mondta, a bőre ég, viszket, a jelentős mennyiségű és közelről ráfújt vegyi anyag sérüléseket okozott. A fiú szülei szerint a hatóság emberei a fiatalt semmivel nem vádolták meg.

„Azt hittem, vége a rohamnak”

A 444-nek a fiatal fiú arról beszélt: miután látta, hogy megbontották az építkezési terület előtti kordont, rögtön odaszaladt, és előrement az első sorba. „Magas vagyok, meg egy picit izmosabb, és akkor gondoltam, hogy ne egy 150 centis gyereket szedjenek szét ott a rendőrök” – fogalmazott. Kicsivel később elkezdtek valakit kiemelni az első sorból, eközben többször is felé fújtak.

„Azt hittem, vége a rohamnak, de amikor felnéztem, egyenesen az arcomba kaptam a könnygázt”

– mondta, hozzátéve, hogy erre belekapaszkodott a kordon egyik támasztórúdjába.

Először Tompos Márton momentumos képviselőt kapták el a rendőrök, majd Tompos után a fiút lerángatták a rúdról és megbilincselték. Azt mondta, nagyon erősen beütötte a karját, ami meg is zúzódott. Mivel szívbeteg és asztmatikus tünetei is vannak, a Szent János Kórházba szállították kivizsgálásra, onnan pedig átvitték a Gyorskocsi utcai rendőrségre.

A könnygáztól körülbelül négy órán át nem tudta kinyitni a szemét, folyamatosan folyt az orra, égett az arca és a füle. Azt mondta, a rendőrségen nem igazán történt vele semmi, várakozott sokáig, ki se hallgatták, végül hajnali 4 körül elengedték.

A szerda délután fél ötkor kezdődött demonstrációról lapunk itt számolt be részletesen. A tüntetők az ADOM Diákmozgalom, és a Szülői Összefogás Közösség felhívására gyűltek össze tiltakozni a pedagógusi jogállás megváltoztatása és az ellen, hogy a múlt héten a Karmelita kolostor előtt a rendőrök könnygázzal fújták le a tüntető diákokat.

A Momentum csütörtöki rendkívüli sajtótájékoztatóján Tompos Márton – akit végül hajnali fél 2 után engedtek ki a Gyorskocsi utcából – a tüntetésen történtekkel kapcsolatban arról beszélt: „a legélénkebb emlékem az, hogy »azt vegyétek ki«, és három másodperccel később már egy készenlétis lába volt a hátamon”. Abszurdnak nevezte, hogy nem vettek fel jegyzőkönyvet, és semmilyen bizonyítékbemutatás nem volt. Azt mondta, ő annak a 17 éves fiúnak akart segíteni, akit közelről arcon fújtak könnygázzal, aki a kordonra csimpaszkodva gyakorlatilag nem tudott mozogni, miközben ütötték hátulról. „Én egy dolgot akartam, kirángatni onnan őt, nem sikerült” – fogalmazott.