lakás;devizahitelesek;exkluzív;

Létrejötte óta nem látni pontosan, milyen munkát végez a bukott devizahitelesek több ezer lakását átvevő ügynökség

Másfél éve több ezer ingatlant kapott meg ingyen a magyar államtól az egyházi hátterű MR Közösségi Lakásalap. 

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat és a Református Egyház Szeretetszolgálatának (innen az MR rövidítés a névben) közös szociális lakásügynöksége első körben 6404 darab, a Nemzeti Eszközkezelő (NET) Programban bent ragadt, bérlői által visszavásárolni nem tudott ingatlant kapott, amelyet tavaly karácsonykor megtoldottak további 69 lakással, illetve házzal szintén térítésmentesen.

A működéshez szükséges pénzt is az állam biztosítja. Az átvett lakások felújítására, illetve állagmegőrzésére az MR Lakásalap korábbi közlése szerint 2022-ben és 2023-ban összesen 6 milliárd forintot kapnak. Az átvett ingatlanokban élő családok mentorálásáért a fenti időszakban évente 1 milliárd forint összegű támogatás jár, míg a lakásukat visszavásárlók szélesebb értelmű ügyfélszolgálati kiszolgálására 100 millió forint. Mindezeken túl követeléskezelésre az idén már 500 millió jár a lakásalapnak. (A NET az utolsó teljes évében összesen 1,5 milliárd forint állami támogatást kapott.) Azt, hogy mire megy el a pénz, egyelőre nem tudni, mivel a közhasznú szervezetként számontartott lakásügynökség még nem tette közzé a tavalyi évről szóló pénzügyi beszámolóját. Az előző, 2021-es év pedig az alapítás csonka éve volt, akkori beszámolójuk szerint összesen 400 millió forintot kaptak a felkészülésre.

A hatalmas ingatlanvagyonnal való gazdálkodás, a megmaradt bérlők mentorálása, illetve a részletre visszavásárolt ingatlanok esedékes törlesztőrészleteinek beszedése sokrétű és hatalmas feladat, amelybe az állami tulajdonú, erre a célra létrehozott Nemzeti Eszközkezelő Zrt-nek beletört a bicskája. Így különösen érdekesnek és tanulságosnak ígérkezett az elmúlt év, amelynek tapasztalatairól több héttel ezelőtt kérdeztük meg az MR Lakásalapot, ám kérdéseinkre mind a mai napig nem kaptunk választ. A közösségi lakásügynökség közvetítő útján jelezte, hogy az egyik fővárosi szegregátum felszámolásában való közreműködésükről sem szeretnének semmit látni a sajtóban. Az elméletileg közhasznú, az állam által milliárdokért felvásárolt lakásvagyont ingyen megkapó és működésére évente több százmillió forintos támogatást elnyerő társaság saját honlapja sem bővelkedik az információkban. Utolsó hírük egy 2022. januári, máltaisok által szervezett sajtóbeszélgetés leirata. Ezenfelül két tucatnyi eladásra kínált ingatlan képe lelhető még fel az oldalon. Mindez erősíti a lakásügynökség létrehozásakor támadt politikai, szakmai aggodalmakat.

Kattintson és regisztráljon a teljes cikk elolvasásához a mobil Népszaván! Egy hétig szabad a betekintés.

  • Hány ingatlant vett meg a Nemzeti Eszközkezelő (NET) Zrt. a csődbe ment devizahitelesektől?

  • Az egykori adósok hány százaléka élt is a visszavásárlás lehetőségével?

  • Mekkora követelést tartott nyilván az állam az átadáskor, 2021 végén?

– derül ki cikkünkből még.