Kúria;lélegeztetőgép;közpénzek;Transparency International Magyarország;

Hamarosan megtudjuk, miért pont egy maláj üzletembertől vett több ezer lélegeztetőgépet az Orbán-kormány

Türelmetlenül várjuk, hogy vajon a Szijjártó Péter vezette tárca teljesíti-e a jogerős ítéletet. 

A Kúria március végén harmadfokon a Transparency International Magyarország (TI) javára döntött abban a perben, melyet a Külgazdasági és Külügyminisztériummal szemben indítottunk - közölte hétfő délutáni Facebook-posztjában a szervezet.

A jogi eljárást azért indították, mert szerették volna kideríteni, hogy milyen alapon esett a magyar állam választása Datuk Vinod Sekhar maláj üzletemberre és az általa tulajdonolta GR Technologies nevű cégre, amely több ezer lélegeztetőgépet szállított a Covid-járvány idején hazánkba, potom 176 milliárd forint ellenértékben. Amennyiben bebizonyosodik, hogy az Orbán-kormány nem győződött meg a cég átláthatóságáról, az üzlet semmis, és a vételár visszajár a magyar adófizetőknek - vélekednek. 

Az alperes Külgazdasági és Külügyminisztérium május 2-án vette át a Kúria ítéletét és innen számítva 15 napja van a rendelkezésünkre bocsátania az általunk kiperelt iratokat. Vagyis holnapután meg kell kapjuk az átláthatósági dokumentumokat. A TI Magyarország izgatottan várja a bírósági ítélet maradéktalan teljesítését, ahogy az megtörténik, beszámolunk a fejleményekről - zárul a bejegyzés.

Korábban mi is beszámoltunk róla, a szervezet úgy véli, hogy a lélegeztetőgép-biznisz minden bizonnyal legbizarrabb szála ugyanis a malajziai Datuk Vinod Shekar feltűnése a beszállítók között. A hazájában pénzügyi bűncselekményekkel gyanúsított „üzletember” több mint hatezer lélegeztetőkészüléket adott el a magyar kormánynak mintegy 178 milliárd forintért. Vagyis a lélegeztetőgépekre elszórt 300 milliárdnak majdnem a kétharmada nála landolt – pontosabban mégsem, mivel a szerződéseket aláíró külügyminisztérium a pénz jelentős részét még csak nem is a beszállítónak, hanem különféle hongkongi és szingapúri bankszámlákra utalta át.