Gazprom;magánhadsereg;EU-szankciók;orosz-ukrán háború;

A Gazprom is magánhadsereggel nyomul Ukrajnában, de az Orbán-kormány miatt az EU nem sújtja szankciókkal

Ha az EU büntetni akarna, azt Magyarország borítékolhatóan megvétózná.

Bahmutnál harcolnak a Gazprom zsoldosai, az orosz állami gázóriás ezzel már nem csak az exportbevételeken keresztül támogatja Vlagyimir Putyin ukrajnai invázióját, hanem tettlegesen beszállt a háborúba. Ennek ellenére egy szimbolikus lépésen túl nem merült fel az orosz gáz kitiltása az EU-ból, mivel néhány, továbbra is orosz gáztól függő állam - köztük Magyarország - ezt borítékolhatóan megvétózná - írja a hvg360.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter – fűzhetjük hozzá – többször is jelezte, hogy az Orbán-kormány semmiféle olyan büntetőintézkedést nem támogat, amely az orosz gázipart, így az állami energiaóriást, a Gazpromot sújtaná.

Az Oroszország ellen készülő, már 11. szankciós csomag részleteit második hete tárgyalja az Európai Unió. Úgy tudni, az új intézkedések elsősorban nyolc olyan kínai céget érintenének, amelyek fegyvergyártásban hasznosítható termékekkel látják el Oroszországot. Ezen felül Közép-Ázsia országait veszik górcső alá, amelyek segítették Moszkvát a szankciók kijátszásában. Ebben főként Kazahsztán és Üzbegisztán lehet érintett.

Ami a Gazprom magánhadseregét illeti, közismert, hogy Vlagyimir Putyin az orosz hadsereg mellett magánhadseregekre is támaszkodik az ukrajnai háborúban. A legnagyobb ezek közül a Jevgenyij Prigozsin vezette Wagner, amely pedig nemrég beszámolt arról, hogy Bahmutot egy Potok nevű magánhadsereg is ostromolja, hozzátéve, hogy a Potok a Gazprom egysége.

Ugyanakkor úgy tudni, nem a Potok az egyetlen Gazprom-egység: összesen három ilyen zsoldossereg van, és mindhárom neve a gázhoz köthető: a Potok (áramlat) mellett a Fakel (fáklya) és a Plamya (láng) köthető az orosz gázóriáshoz. Az egységekről sok konkrétum egyelőre nem ismert, de egy biztonsági elemző a Politiconak azt mondta, hogy a gazpromos egységek jó kiképzést kaptak, jól felszereltek és tapasztaltak, bár létszámuk valószínűleg nem akkora, mint a Wagneré.

Az ukrajnai invázió kezdete előtt a Gazprom biztosította az EU gázimportjainak mintegy 45 százalékát, ez idén áprilisra drasztikus mértékben, 7 százalékra csökkent - ebben a 7 százalékban van Magyarország, Ausztria és Szlovákia. Az EU-s orosz-LNG-vásárlások azonban nem, hogy csökkentek volna a háború kitörése óta, de nagy mértékben növekedtek is. A szankciók azonban ennek ellenére kizárhatók az orosz gáz ellen, Magyarország borítékolhatóan vétózna, de még az is előfordulhat, hogy ebben nem lennénk teljesen egyedül.