önkormányzati választások;voksolás;EP-választás;

„Jogállami nonszensz, ahogy ebbe belenyúltak” – Négy hónapig béna kacsaként vegetálhatnak a polgármesterek a 2024-es választás után

A Fidesz még nehezebb helyzetbe hozza az ellenzéket azzal, hogy összemossa az EP-voksolást a helyhatóságival.

Az uniós nagykövetek döntése alapján 2024. június 6. és 9. között kell megtartani az európai parlamenti választásokat, ami az alaptörvény tavaly júliusi módosítása alapján azt is jelenti, ekkor lesznek idehaza az önkormányzati választások is. Egészen pontosan június 9-én vasárnap, ugyanis Magyarországon a voksolások mindig a hét utolsó napjára esnek.

– Az EP-választásokat mindig az év ezen szakaszában rendezték, így ebben nincs semmi meglepő, sejthető volt az időpont – mondta lapunknak Szentpéteri Nagy Richard politikai elemző. – Az önkormányzati voksolás viszont négy hónappal korábbra esik majd, ami szokatlan lehet a választóknak.

A Fidesz-KDNP tavaly sokadszorra írta át a helyhatósági választások 1990 óta megszokott menetét. Korábban négyévente, a parlamenti választásokat követő ősszel kellett az urnákhoz járulni, ám a kormánypárti kétharmad 2012-ben előbb ötévesre növelte a ciklus hosszát, majd tavaly az alaptörvény 11. módosításával összevonta az EP-választásokkal. Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője szerint ezzel 9-10 milliárd forinttal kevesebb kerül majd a voksolások lebonyolítása, ám szakértők szerint egyszerűen arról van szó, hogy a hatalom ismét a saját előnyére formálta át a választási rendszert.

– Jogállami nonszensz, ahogyan ciklus közben belenyúltak az önkormányzati voksolás rendjébe, hiszen a 2019 őszén megválasztott polgármesterek és képviselők öt évre kaptak mandátumot, vagyis ők jövő októberig a pozíciójukban maradnak, függetlenül attól, nyernek vagy veszítenek júniusban

– magyarázta a politikai elemző. – Kérdés, mire lesz felhatalmazásuk. Lehet, hogy béna kacsaként vegetálnak négy hónapig, de akár kényszerhelyzetbe is hozhatják majdani utódaikat. Szentpéteri Nagy Richard szerint ez is mutatja, hogy nem a racionalitás és a szakmaiság vezette a döntéshozókat, hanem csak a Fidesz-KDNP akart egy újabb biztosítékot magának, hogy bizonyosan jól szerepeljen majd a két választáson.

– Az ellenzéknek komoly problémát okoz majd a két kampány, hiszen az EP-választáson megszokott, hogy külön indulnak a pártok, míg az önkormányzatin 2019-ben összefogtak, s ez vezetett a vártnál jobb ellenzéki szerepléshez

– jegyezte meg. – Látszik is a tanácstalanság, hiszen majd’ egy év alatt sem tudtak érdemi megoldással előrukkolni, két, teljesen eltérő kampányt viszont szinte lehetetlenség lesz levezényelni. Ezzel szemben a Fidesz-KDNP-nek elég egyet, s azzal, hogy összemossa a jellemzően az országos pártszimpátiának megfelelő eredményeket hozó EP-voksolást a helyhatóságival, ahol sokkal inkább a helyi dolgok döntöttek, még nehezebb helyzetbe hozza az ellenzéket.