olaj;tej;rászorulók;élelmiszercsomag;túlárazás;

Brutális volt a túlárazás a rászorulóknak vett élelmiszercsomagban, a 159 forintos tej 516 forintba került

A Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóságnak végül ki kellett adnia, pontosan mit tartalmaztak az uniós pénzből osztogatott csomagokra vonatkozó keretszerződés mellékletei.

Pert nyert az Átlátszó, így a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóságnak ki kellett adnia, pontosan mit tartalmaztak az uniós pénzből osztogatott, szegényeknek szánt élelmiszercsomagokra vonatkozó keretszerződés mellékletei. Ezekben rögzítették 2017-ben, hogy a közbeszerzés nyertesei milyen áron kínálták a rászorulóknak szánt csomagba tett élelmiszereket, a számok pedig brutális túlárazást mutatnak.

A portál kiemeli, hogy a kormány a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóságon keresztül uniós pénzből osztott csomagokat rászorulóknak. Azt azonban hónapokig titkolta az SZGYF, hogy pontosan mit tesznek az egyre dráguló, szegényeknek szánt élelmiszercsomagokba. Üzleti titokra hivatkozva tagadták meg, hogy kiadják az Átlátszónak az RSZTOP-4.1.1. keretmegállapodás kötelező elemeként jegyzett záradékot, amelyben a három nyertes cég tételesen felsorolta, milyen termékkel, milyen áron pályázott. Az adatpert a portál 2021 végén megnyerte elsőfokon, majd 2022 májusában jogerősen, másodfokon is. Ezután nagy sokára végre megkapták a kért táblázatot.

Azt már korábban, a per indítása után megtudták, hogy pontosan mit tartalmaztak a csomagok. Az első, 2018-ban megrendelt csomagba

1,5%-os tej, liszt, cukor, porcukor, méz, rizs, rövidcső tészta, tarhonya, zöldbab konzerv, szárazbab, étolaj, kakaós italpor, lekvár, gulyáskrém, mazsola, sűrített tej, sűrített paradicsom és löncshúskonzerv került, mindenből egy darab.

A 9,5 milliárd forintos keretszerződés része, „az egyes termékekre vonatkozó egységárakat az Eladók ajánlatai tartalmazzák azzal, hogy azok táblázata jelen szerződés melléklete.” Ezt nem akarta kiadni az SZGYF, de a bíróság kötelezte rá.

Az Átlátszó végül három táblázatot kapott, ami 2017-ben, a szerződéskötés idején rögzítette az árakat. A keretszerződésben három cég adott ajánlatot, a Natur-Rost Kft., az Enger Kft. és a Káta-Mill Plus Bt.

A portál szerint

2017-ben 1 333 forintért kínálni az étolajat, ami 489 forint volt akkor a kiskereskedelemben, egyszerűen pofátlanság, ahogy a többi termék árazása is.

De a tejről se feledkezzünk meg: a Metro 2017-ben bruttó 159 forintért adta a 1,5%-os Riska tejet, de a közbeszerzésen egy 1,5%-os tej ára már 516 forintra ugrott – több mint háromszorosára a piacon elérhető ajánlaténak.

Az Átlátszó korábbi, ugyancsak az élelmiszercsomagokról szóló cikke szerint a logisztika a közbeszerzés szerint csomagonként 375 forintból is megoldható.