bíróság;gyilkosság;ítélet;Ján Kuciak;

Kuciak-gyilkosság: Kočnert felmentették, Zsuzsová 25 évet kapott

Ítéletet hirdetett a speciális szlovák büntetőbíróság (ŠTS) a Kuciak-gyilkossággal, valamint az ügyészek meggyilkolásának előkészítésével kapcsolatos perben.

Felmentették Marian Kočnert a Kuciak-gyilkosság megrendelésének a vádja alól – derül ki a Parameter cikkéből.

A bírósági ítélet szerint nem sikerült minden kétséget kizáróan bizonyítani, hogy a Kuciak-gyilkosságot Marián Kočner rendelte meg. A háromtagú bírósági szenátus korábban szavazással döntött erről, egy bíró bűnösnek találta volna Kočnert, de két kollégája máshogy látta a helyzetet. Kočnert felmentik az ügyészek ellen tervezett gyilkosságok vádja alól is.

A bíróság a másodrendű vádlottat, Alena Zsuzsovát bűnösnek találta folytatólagosan elkövetett, szándékos emberölés különösen súlyos bűncselekménye és tiltott fegyverkezés vádjában. A nő 25 év fegyházbüntetést kapott.

Euronews szerint Zsuzsovát bűnösnek találták a Kuciak-ügyben és több szlovák ügyész meggyilkolására tett előkészületek ügyében is. Az ítélet szerint mindegyik esetben közvetítőként járt el, és Andruskó Zoltánnak adta át a megrendelést. Az egyik eset 2018-ban történt, amikor Kočner már előzetes letartóztatásban volt. A bíróság megállapította, hogy ekkor Zsuzsová Peter Šufliarsky ügyész meggyilkolásáért 100 ezer eurót kínált Andruskónak.

Zsuzsová nem ment el a tárgyalásra, levélben jelezte, hogy lemond az utolsó szó jogáról és beleegyezik abba, hogy a jelenléte nélkül menjen végbe az ítélethirdetés.

Kočner azt mondta, a záróbeszéde idején elmondott mindent, amit fontosnak tartott, és már nem kíván megszólalni. A tervezett ügyész-gyilkosságok vádlottjai, Dušan Kracina és Darko Dragić sem beszéltek sokat, csupán megjegyezték, hogy ártatlanok.

Korábban felmentették Kočnert és Zsuzsovát

A parameter.sk korábban felidézte, hogy az ŠTS eredetileg felmentette a vádak alól Kočnert és Zsuzsovát, de a Legfelsőbb Bíróság 2021 májusában visszaadta az ügyet az elsőfokú bíróságnak. A gyilkosság ügyében eddig három jogerős ítélet született. Miroslav Marček és Szabó Tamás 25 év, Andruskó 15 év letöltendő börtönbüntetést kapott.

Négy személy – Marian Kočner, Alena Zsuzsová, Dušan Kracina és Darko Dragič – ellen emeltek vádat Maroš Žilinka jelenlegi főügyész, Daniel Lipšic jelenlegi különleges ügyész és Peter Šufliarsky volt főügyészhelyettes meggyilkolásának előkészítése miatt. Szabó Tamás ügyét külön eljárás keretében tárgyalták, a bíróság bűnösnek találta. A vádirat szerint Žilinka és Lipšic megölésére 2017 őszén adott megbízást Marian Kočner, Šufliarský likvidálására körülbelül egy évvel később.

A Speciális Ügyészi Hivatal (ÚŠP) ügyészei életfogytiglani börtönbüntetést kértek Marian Kočnernek és Alena Zsuzsovának. Előbbi mindkét esetben a gyilkosság megrendelésével, utóbbit pedig a közvetítésével vádolják.

Kracina ugyancsak közvetítő szerepet vállalhatott az ügyészek meggyilkolásának előkészítésében, esetében 25 év szabadságvesztést kér az ügyész. Dragič lett volna a gyilkosság végre hajtója, neki 17 évet javasol.

A calabriai maffia Szlovákiában

Az aktuality.sk portál 27 éves tényfeltáró újságíróját, Ján Kuciákot és menyasszonyát, Martina Kušnírovát 2018. február 21-én gyilkolták meg a pár nagymácsédi házában. Holttestüket négy nappal később találták meg. A gyilkosság hatalmas társadalmi felháborodást keltett, 2018. március 9-én pedig akkora tüntetéshullám vette kezdetét az ügy kivizsgálásának és a politikai élet megtisztításának a jelszavával, hogy először Marek Maďarič kulturális miniszter, utána Robert Kalinák belügyminiszter, végül pedig 2018. március 15-én Robert Fico miniszterelnök és a teljes pozsonyi kabinet benyújtotta lemondását.

Ján Kuciak utolsó, befejezetlenül maradt cikke arról szólt, hogy a calabriai olasz maffia, a 'ndrangheta milyen kapcsolatrendszert épített ki a szlovák politikai elit képviselőivel, így az akkori miniszterelnök asszisztensével, Maria Troškovával. Ezt a cikket ide kattintva lehet magyarul elolvasni.