törvényjavaslatok;preambulum;Varga Judit;

Varga Judit azt akarja, hogy Magyarországon minden törvényjavaslatot ugyanazzal a mondattal kezdjenek

Egyelőre nem világos, hogy mi a cél ezzel.

Egy friss, igazságügyi miniszteri rendelettervezet szerint új, egymondatos kötelező betoldással látna el a kormány mintden Alaptörvény-módosítást, egy másikkal pedig minden egyéb törvényjavaslatot - vette észre a hvg.hu.

A kormányzati pótcselekvés értelmében a törvények legnagyobb részét ugyanazzal a preambulummal látnák el. Alaptörvény-módosítás esetén a következő stöveg lenne kötelező: Az Országgyűlés mint alkotmányozó hatalom az Alaptörvény 1. cikk (2) bekezdés a) pontjában meghatározott hatáskörében eljárva az Alaptörvényt a következők szerint módosítja:

Egyéb törvények esetén pedig a következő: Az Országgyűlés az Alaptörvény végrehajtására, {az Alaptörvényre vonatkozó merev hivatkozás} {a törvényhozási tárgykört tartalmazó szerkezeti egységre vonatkozó merev hivatkozás a birtokos személyjellel} alapján a következő törvényt alkotja:

A lap szerint a lépésnek praktikus okai valószínűleg nincsenek, csupán érzelmi töltete, akár csak az Alaptörvény Nemzeti Hitvallásnak nevezett preambuluma esetében.