Európai Unió;Orbán-kormány;Európai Parlament;soros elnökség;Varga Judit;

Varga Judit dühös, amiért az Európai Parlament elvenné az Orbán-kormánytól az unió soros elnökségét

Ezt nem teszi zsebre az uniós testület.

„Az Európai Parlament ismét el akar venni valamit Magyarországtól. Nem is akármit. Az EP jövő héten ismét hazánk elleni állásfoglalásról fog szavazni, amelyben a 2024. második félévi magyar uniós elnökséget szeretnék megakadályozni” – írta Varga Judit a Facebookon.

A tárcavezető leszögezte: „Nem fogjuk hagyni, hogy elvegyenek egy ilyen lehetőséget Magyarországtól!” Azt, hogy ki tölti be az Európai Unió Tanácsának soros elnöki pozícióját, egyhangúan elfogadott határozatban döntötték el. Ebben a kérdésben az Európai Parlamentnek nem osztottak lapot – sérelmezte a miniszter, hozzátéve, azok közül, akiknek valóban osztottak lapot, senkiben fel sem merült annak a gondolata, hogy Magyarország ne töltse be a neki járó tisztséget. Varga Judit állítása szerint a tanácsi főtitkársággal napi kapcsolatot tartanak, készülnek a feladatra.

A miniszter szerint az uniós elnökség kiváló alkalmat teremt arra, hogy az Orbán-kormány álláspontját „még inkább megismerjék az Európai Unió tagországaiban”, de arra is lehetőség, hogy alakítsák Európa jövőjét. Ennek kapcsán a magyar elnökség három fő prioritása a demográfia, a versenyképesség és a kohéziós politika jövője lesz - magyarázta.

A Népszava írta meg elsőként, hogy az Európai Parlament (EP) június 1-i plenáris ülésén újabb állásfoglalást készül elfogadni a magyarországi jogállamiság helyzetéről és a befagyasztott uniós forrásokról. Az ötpárti határozati javaslat lapunkhoz eljutott tervezete megkérdőjelezi, hogy Magyarország képes lesz-e hitelesen ellátni az EU Tanácsának soros elnöki tisztségét 2024-ben, miközben megsérti az EU alapvető értékeit és nem tartja magát a lojális együttműködés elvéhez. Az EP ezért felszólítja a Tanácsot, hogy találjon megoldást a problémára, másként a parlament fog közbeavatkozni. Ez az első eset, hogy az uniós képviselő-testület felveti az Orbán-kormány alkalmatlanságát az EU27-ek döntéshozó szervének irányítására, és válaszlépéseket helyez kilátásba.

Magyarország a jövő év júliusától hat hónapon át látja el a tagállami kormányokból álló EU Tanács elnöki posztját. A soros elnökség koordinálja az intézmény jogalkotással kapcsolatos tevékenységét és képviseli a többi uniós szervvel fenntartott kapcsolataiban.