Európai Unió;Magyarország;támogatás;Johannes Hahn;Erasmus;

Az Orbán-kormány még mindig nem teljesített néhány feltételt az EU-s támogatásokért, pedig az Erasmus miatt már nagyon sietnie kellene

Információink szerint ma is küldtek Brüsszelbe néhány törvénymódosítást Budapestről, de még mindig messze van a megoldás.

Még messze nem tart ott az Orbán-kormány, hogy nyugodtan hátradőlhet, mert megoldotta az összes problémát, ami az uniós pénzek felfüggesztéséhez vezetett – derült ki az Európai Parlament (EP) költségvetési ellenőrző bizottságának ülésén, ahol Johannes Hahn, az Európai Bizottság (EB) költségvetési biztosa számolt be a Brüsszel és Budapest közötti tárgyalások állásáról.

Mint a szavaiból kiderült, az Orbán-kormány még adós néhány, a támogatások felszabadításához kötött feltétel teljesítésével. Bár a kabinet kedden és szerdán is kiküldött Brüsszelbe néhány törvénymódosítást véleményezésre, ezeket a szakértők még nem tudták alaposan kielemezni. Információink szerint a magyar javaslatok a jogállamisági eljárásban támasztott kifogások egy részét igyekeznek leszerelni, például a közérdekű vagyonkezelő alapítványok kuratóriumaira jellemző összeférhetetlenség megszüntetésével.

Johannes Hahn világossá tette, hogy különösen sietni kell az Erasmus és a Horizont Európai program friss finanszírozását lehetővé tévő jogszabályok elfogadásával, másként a diákok, oktatók és kutatók elesnek a támogatástól. Az Európai Bizottság továbbra is várja a budapesti kormánytól azokat a hivatalos értesítéseket, amelyek alapján dönthet a felfüggesztett források további sorsáról. – Megállapodást szeretnénk, de a labda a magyar térfélen van – mondta a biztos.

A parlamenti szakbizottság nemrégiben Magyarországon járt küldöttségének tagjai az ülésen is előhozakodtak az élményeikkel: a bajor keresztényszocialista Monika Hohlmeier a nyomásgyakorlásra és diszkriminációra panaszkodó külföldi cégeket emlegette, a holland szocialista Lara Wolters pedig arról beszélt, mekkora különbséget lát a tárgyalások haladásáról szóló és a magyar kormány kompromisszumkészségét dicsérő hírek, valamint a tényfeltáró delegációt fogadó valóság között. A DK-s Rónai Sándor arra hívta fel a figyelmet, hogy miközben Orbánék fűt-fát ígérnek Brüsszelben, eszük ágában sincs megváltoztatni lopásra épülő rendszerüket. – Ne engedjék, hogy a trükkös tolvaj megtévessze önöket! – fordult a képviselőtársaihoz.

A fideszes Deli Andor szerint teljesen mindegy, hogy mit tesz a magyar kormány, az EP-képviselők ragaszkodnak „előregyártott véleményükhoz.” Úgy vélte, hogy a parlament nyomást akar gyakorolni az Európai Bizottságra, ezért rendez vitákat, ezért készül egy újabb, Magyarországról szóló kritikus állásfoglalás megszavazására. Monika Hohlmeier azonban vitába szállt Delivel, mondván: a képviselőknek minden joguk megvan rá, hogy elmondják a véleményüket.