Magyarország;Európai Parlament;soros elnökség;Kovács Zoltán;jogállamiság;

Kovács Zoltán szerint az Európai Parlament azért nem kér a soros magyar EU-elnökségből, mert nem tetszik neki, hogy Magyarország békepárti

Hazánk az EU teljes jogú tagja, már korábban is ellátta az Európai Tanács soros elnökségét, és így lesz ez 2024-ben is – szögezte le.

Az Orbán-kormány nem enged a nyomásnak, kitartunk az álláspontunk mellett – így reagált Kovács Zoltán nemzetközi kommunikációért felelős államtitkár a Facebook-oldalán arra, hogy – mint arról lapunk elsőként beszámolt – az Európai Parlament (EP) június 1-i plenáris ülésén újabb állásfoglalást készül elfogadni a magyarországi jogállamiság helyzetéről és a befagyasztott uniós forrásokról.

Az ötpárti határozati javaslat lapunkhoz eljutott tervezete megkérdőjelezi, hogy Magyarország képes lesz-e hitelesen ellátni az EU Tanácsának soros elnöki tisztségét 2024-ben, miközben megsérti az EU alapvető értékeit és nem tartja magát a lojális együttműködés elvéhez. Az EP ezért felszólítja a Tanácsot, hogy találjon megoldást a problémára, másként a parlament fog közbeavatkozni. 

„Az Európai Parlament újra Magyarországot támadja, ezúttal meg akarják akadályozni, hogy 2024 második félévében hazánk legyen az unió soros elnöke. Indokként a szokásos, már unalomig ismételt vádaskodással jönnek, miszerint Magyarország megsérti az EU alapvető értékeit, és ezért nem alkalmas az elnöki pozíció betöltésére” – összegezte a történteket Kovács Zoltán, aki szerint ők tisztában vannak a valódi okkal:

„nem tetszik nekik, hogy Magyarország békepárti, és bele akarnak kényszeríteni minket a háborúba”.

Hozzátette, hogy a magyar kormány nem enged a nyomásnak, és kitartanak az álláspontjuk mellett. „Ez a háború első pillanatától fogva világos: Magyarország békét és azonnali tűzszünetet szorgalmaz, mert csak azzal lehet megmenteni az emberi életeket” – írta.

„Magyarország az Európai Unió teljes jogú tagja. Már korábban is ellátta az Európai Tanács soros elnökségét, és így lesz ez 2024-ben is”

– hangsúlyozta Kovács Zoltán, hozzátéve, hogy jól haladnak az uniós elnökség előkészítésével.

Ez egyébként az első eset, hogy az uniós képviselő-testület felveti az Orbán-kormány alkalmatlanságát az EU27-ek döntéshozó szervének irányítására, és válaszlépéseket helyez kilátásba.

Varga Judit korábban úgy reagált, „nem fogjuk hagyni, hogy elvegyenek egy ilyen lehetőséget Magyarországtól!” A tárcavezető leszögezte, azt, hogy ki tölti be az Európai Unió Tanácsának soros elnöki pozícióját, egyhangúan elfogadott határozatban döntötték el. Ebben a kérdésben az Európai Parlamentnek nem osztottak lapot – sérelmezte a miniszter, hozzátéve, azok közül, akiknek valóban osztottak lapot, senkiben fel sem merült annak a gondolata, hogy Magyarország ne töltse be a neki járó tisztséget.

Magyarország a jövő év júliusától hat hónapon át látja el a tagállami kormányokból álló EU Tanács elnöki posztját. A soros elnökség koordinálja az intézmény jogalkotással kapcsolatos tevékenységét és képviseli a többi uniós szervvel fenntartott kapcsolataiban.