Forma-1;Balaton;autóverseny;motorverseny;útpálya;magánberuházás;Belize;

2023-05-25 18:09:00

Rejtélyes hátterű, Forma-1-es szintű autóverseny-pálya épült a Balatonnál 75 milliárd forintból

A Belize-i tulajdonú befektető és az üzemeltető nevében egy angyalföldi lakásból a „világ legrosszabb F1-es pilótája” tartja kézben a szálakat.

A múlt héten adták át a mintegy 200 millió euróból, megközelítőleg 75 milliárd forintból felépített Balaton Park Circuit nevű autó- és motorversenypályát Balatonfőkajáron – írja a G7 a rendkívül titokzatos és furcsa beruházásról. A pálya, amely a legmagasabb színvonalú a világon, sőt Forma-1-es versenyeket és MotoGP-futamokat is rendezhetnének rajta, ám a Hungaroringről nem kívánják elcsábítani a sporteseményt, de egyelőre az is bizonytalan, hogy valójában mi lesz itt.

– Az eredetileg tizedakkora költségű, nyolc éves késéssel elkészült projekt arca az izraeli születésű, majd Budapestre költöző és magyar állampolgárságot szerző Hanóch Nísszání, akit számos újságcikk kissé intrikusan a világ legrosszabb Forma-1-es pilótájaként jellemez. Nísszáninak több érdekeltsége is százmilliós adótartozást halmozott fel korábban; a versenypálya és az üzemeltető végső tulajdonosát is belize-i cégek mögé rejtették el, és egy XIII. kerületi 5. emeleti lakásból működtetik – derítette ki a gazdasági portál.

A Balaton Park Circuit átadóján a szakmai vezetők arra a kérdésre, hogy miért építettek olyan minőségű pályát, amely a Forma-1-re is alkalmas, ha nem terveznek F1-es futamot rendezni, a Balaton Park annyit válaszolt: „azért, hogy ne legyenek korlátaink”. A portál a további furcsaságokat is megemlítve, kiemelte: lényegében semmit nem lehet tudni, hogy milyen pénzből finanszírozták a beruházást; egy másik központi szereplő pedig egy magyar ügyvéd, aki részt vett egy tízmilliárdos állami lélegeztetőgép-üzletben, egy korrupciós ügyben pedig vádlott volt.