Európai Parlament;magyar elnökség;jogállamiság;Varga Judit;

Varga Judit: Szeretnénk megerősíteni az uniós intézmények fölötti jogállamisági vizsgálat rendszerét

Ugyan nem tudni, mit jelent mindez, de a miniszter szerint ez lesz a magyar elnökség egyik prioritása. 

Az Európai Parlamentnek nem tetszik, hogy Magyarország békepárti. El akarják venni hazánktól a 2024. második félévi uniós elnökséget. Ezzel a magyarellenes húzásukkal is nyomást akarnak gyakorolni ránk, bele akarják kényszeríteni Magyarországot a háborúba - jelentette ki csütörtök délutáni Facebook-posztjában az igazságügyi miniszter.

Varga Judit azt követően húzta fel magát - hogy mint elsőként beszámoltunk róla - az Európai Parlament (EP) június 1-i plenáris ülésén újabb állásfoglalást készül elfogadni a magyar jogállamisági helyzetről és a befagyasztott uniós forrásokról. Az ötpárti határozati javaslat lapunkhoz eljutott tervezete megkérdőjelezi, hogy Magyarország képes lesz-e hitelesen ellátni az EU Tanácsának soros elnöki tisztségét 2024-ben, miközben megsérti az EU alapvető értékeit és nem tartja magát a lojális együttműködés elvéhez. Az EP ezért felszólítja a Tanácsot, hogy találjon megoldást a problémára, másként a parlament fog közbeavatkozni. Ez az első eset, hogy az uniós képviselő-testület felveti az Orbán-kormány alkalmatlanságát az EU27-ek döntéshozó szervének irányítására, és válaszlépéseket helyez kilátásba.

Varga Judit szerint azonban az uniós elnökség nem jog, hanem kötelezettség. Amit vállaltunk, azt tisztességgel teljesíteni fogjuk, ezt nem veheti el tőlünk senki. Magyarország az Európai Unió teljes jogú tagja. Már korábban is ellátta az EU Tanácsának soros elnökségét, és így lesz ez 2024-ben is - magyarázta.

Kitért arra is, hogy jól halad a kormány az uniós elnökség előkészítésével és olyan fontos, az úgynevezett „bevándorláspártiak” számára nem kívánatos témákat kívánnak napirendre venni, mint az európai demográfiai kihívások, a migráció helyett a családpolitika. 

„De van egy olyan prioritásunk is, amitől az Európai Parlament igazán tarthat: szeretnénk megerősíteni az uniós intézmények fölötti jogállamisági vizsgálat rendszerét. A Szerződések jogállami kitételei ugyanis az Unióra és annak intézményeire is vonatkoznak!”

- zárta sorait Varga Judit.