hegymászás;Mount Everest;Suhajda Szilárd;

2023-05-26 06:27:00

Ott láthatták Suhajda Szilárdot, ahonnan szerdán a nyomkövetője utoljára bejelentkezett

Az m4sport.hu szerint egy holttestet szállító mentőcsapatot vissza akartak küldeni a hegymászóért, de mire kapcsolatba léptek velük, már a 3-as tábor alatt tartózkodtak, így senki nem vállalta a visszaindulást.

Csütörtök este lapunk is beszámolt arról, hogy sikerült beazonosítani Suhajda Szilárd pozícióját, a keresőcsapat nepáli idő szerint péntek reggel indul helikopterrel a magyar hegymászó után. Suhajda magyarországi csapatának közleménye szerint május 25-én reggel értesültek arról, hogy a hegymászó körülbelül 8780 méteres magasságban, a Hillary-lépcső aljában van. Az őt észlelő csapat elmondta: ruházata alapján egyértelműen beazonosítható volt. „Amikor elhaladtak mellette, életjeleket mutatott, de fagyási sérülések nyomai és a magashegyi agyödéma jelei látszottak rajta” – áll a közleményben.

Az m4sportt.hu úgy tudja, hogy Suhajdát a kiépített kötélpályától kicsit messzebb, kicsúszva látták, majd lefelé tartva szintén észlelték őt, de a pozíciója az előzőhöz képest kicsit módosult. Ez a pozíció egyébként megegyezik a május 24-én magyar idő szerint 15:45-kor észlelt utolsó GPS-jellel. Beazonosítása a ruhája és a NoO2 (oxigén nélküli hegymászó) matricák alapján történt. Egy korábbi beszámoló szerint a 4-es tábor felett egy alakra lett figyelmes néhány hegymászó, ám mostanra kiderült, hogy az említett alak a május 24-én este startoló, 8 serpából és 4 mászóból álló (egyébként Szilárdot is megtaláló) csapat legutolsó segítője volt.

A portál azt írja, magyar idő szerint csütörtök délután a közelben, valamivel a 4-es tábor alatt tartózkodott egy mentőcsapat, amelyik egy kínai holttestet vitt le a hegyről. Suhajda Szilárd csapata megpróbálta felvenni a kapcsolatot a mentőalakulattal, hogy a holttestet hátrahagyva induljon vissza a magyar sportemberért, de mire létrejött a kapcsolat, a mentőcsapat valamennyi tagja már a 3-as tábor alatt tartózkodott, így senki nem vállalta a visszaindulást.

A háttércsapat az esti órákban megállapodott a Suhajda Szilárd alaptábori hátterét biztosító nepáli ügynökséggel abban, hogy 26-án reggel megkísérelnek helikopterrel felrepülni olyan magasságba, ahonnan láthatják a hegymászót. Ezzel egy időben három serpát elindítanak érte, akik optimális esetben már május 26-án, a késői órákban felérhetnek hozzá.

Amint arról lapunk is beszámolt, Suhajda Szilárd műholdas követője egészen nagy kihagyásokkal dolgozott a csúcstámadás során. A legutóbbi jelzés szerint nepáli idő szerint 19:30-kor 8795 méter magasan járt, a Hillary-lépcsőnél, és felfele mozgott. Ez 50 méterre van szintben a csúcstól, de adott esetben ez akár több órás mászás is lehet. Jeladója azóta nem küldött több jelet, és ő más módon sem jelentkezett.

A világ legmagasabb csúcsára készülő Suhajda egyedül, oxigénpalack és külső segítség nélkül mászott. Szerdán délelőtt még adott hírt magáról, 8700 méteres magasságból jelentkezett beműholdas telefonon, elmondása szerint fizikailag és mentálisan is jól volt. Ezután azonban nyoma veszett a magyar mászónak.