készpénz;boltok;készpénzfelvétel;

2023-05-26 09:20:00

Jön az ingyenes bolti készpénzfelvétel, ha a kereskedők is akarják

Havonta kétszer összesen 40 ezer forint felvételére lenne lehetőség a kasszáknál.

Társadalmi egyeztetésre bocsátotta a GFM azt a rendelettervezetet, amely révén havi két alkalommal legfeljebb összesen 40 ezer forint készpénz felvételére nyílhat meg a lehetőség a boltokban – vette észre a Portfolio.

A kormany.hu-n közzétett rendelettervezet tartalmi összefoglalója szerint a pénzforgalmi szolgáltatás nyújtásáról szóló törvény módosításával 2023. júliusától lehetővé válik, hogy a havi kétszeri, ATM-ből történő ingyenes készpénzfelvétel kiegészüljön azzal, hogy

Az összefoglaló szerint a cash-back szolgáltatás (vásárlással összekötött készpénzátvétel) lényege, hogy bankkártyás fizetésnél a kedvezményezett (kereskedő) az áru, szolgáltatás ellenértékénél magasabb összegben zároltatja a bankkártya mögötti fizetési számlát, és a különbözetet a fizető félnek átadja készpénzben.

A portál kiemeli, hogy az áruházaknak nem kötelező ilyen, úgynevezett cashback szolgáltatást nyújtani, jelenleg Magyarországon csak az OTP Bank bizonyos kártyákkal rendelkező ügyfelei érhetik el ezt a Penny boltjaiban. A 40 ezer forintos lehetőség az eddigi 150 ezer forintos ingyenes készpénzfelvételen felül értendő, tehát ha szélesebb körben lesz elérhető a szolgáltatás, az a gyakorlatban azt is jelenti, hogy összesen 190 ezer forintot vehetünk majd fel ingyenesen.

A Portfolio úgy tudja, a hazai kibocsátású kártyák már mind képesek lennének támogatni a bolti pénzfelvételt, ám a kereskedőknek a kasszarendszert fejleszteniük kell, a bankoknak az elfogadói és a kibocsátói oldalon is rendszerfejlesztéseket kell végrehajtaniuk, hogy új cashback szolgáltatók léphessenek be a piacra.