Oroszország;Egyesült Államok;Szergej Lavrov;harmadik világháború;

Lavrov megint előhozakodott a harmadik világháborúval

Akárcsak a Fidesz, úgy a Kreml is előszeretettel riogat egy újabb világégéssel. 

Az Egyesült Államok nagyon téved, ha azt hiszi, hogy az Atlanti-óceán biztosíthatja a fennmaradását - jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter a Rosszija 1 állami tévécsatornának nyilatkozva a magyar állami hírügynökség, az MTI szemléje szerint. 

„Washington úgy gondolja, hogy az önfenntartását az Atlanti-óceán biztosítja. Ez erős eltévelyedés, ha a világot a harmadik világháború határára akarja terelni. De mindeddig Washington az európai szatellitáit uszította az Oroszországi Föderáció ellen, úgy gondolva, hogy mindent megúszhat” - mondta Lavrov egy pénteken bemutatott interjúrészletben. A nyilatkozat egészét egy vasárnapi magazinműsorban fogják bemutatni.

Az orosz külügyminisztérium pénteken tiltakozását fejezte ki a moszkvai amerikai nagykövetségének amiatt, hogy Jake Sullivan nemzetbiztonsági tanácsadó „elfogadhatatlan kijelentéseivel” ténylegesen támogatásáról biztosította az orosz területekre - beleértve a 2014-ben Ukrajnától elcsatolt Krímre, valamint Belgorod megyére - mért ukrán csapásokat. A tárca képmutatónak és hamisnak minősítette az amerikai biztosítékokat, melyek szerint Washington nem bátorítja Kijevet orosz területek elleni támadásra, és rámutatott, hogy az ukrán fél „terrortámadásokra” bizonyítottan amerikai fegyvereket és felszereléseket használ fel.

A minisztérium arra figyelmeztetett, hogy az ukrajnai konfliktusban „régóta részes” Egyesült Államok ellenséges fellépése veszélyes válságba sodorta az orosz-amerikai kapcsolatokat, aminek beláthatatlan következményei lehetnek. 

„Washingtonnak ideje megtanulnia, hogy az Oroszország elleni agresszió minden formája továbbra is a lehető leghatározottabb ellenlépésekbe fog ütközni”

- hangzott az orosz közlemény.

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője pénteken újságíróknak azzal indokolta az orosz nukleáris fegyverek Fehéroroszországba telepítését, hogy mind ezt az országot, mind pedig az orosz-fehérorosz Szövetségi Államot „nagyon-nagyon ellenséges közeg veszi körül”. Ez, mint mondta, megköveteli Minszk és Moszkva szövetségének erősítését.