Tom Hanks;Harvard Egyetem;díszdoktori cím;Karikó Katalin;

Tom Hanksszel egyszerre kapott díszdoktori címet Karikó Katalin a Harvardon

Az mRNS-alapú vakcinák kifejlesztőjét rettenthetetlen biokémikusnak nevezték, megemlékeztek úttörő munkásságáról, arról, hogy Drew Weissmannal együtt felfedezte, hogyan lehet az mRNS-t úgy megtervezni, hogy az emlőssejtekbe juttatva a kívánt fehérjéket előállítsa.

Tom Hanksszel egyszerre kapott díszdoktori címet Karikó Katalin a Harvardon – derül ki a Harvard Gazette beszámolójából, amelyet a Blikk vett észre.

A beszámoló szerint Karikó Katalin biokémikus, Tom Hanks színész, Jennifer A. Doudna Nobel-díjas vegyész, David Levering Lewis történész, Hugo Morales, a Radio Bilingüe társalapítója és egy kitüntetett katonai vezető, Michael Mullen kapott díszdoktor címet a Tercentenáriumi Színházban csütörtökön tartott ünnepségen.

Az mRNS-alapú vakcinák kifejlesztőjét rettenthetetlen biokémikusnak nevezték, megemlékeztek úttörő munkásságáról, arról, hogy Drew Weissmannal együtt felfedezte, hogyan lehet az mRNS-t úgy megtervezni, hogy az emlőssejtekbe juttatva a kívánt fehérjéket előállítsa. Ez az innováció hozta létre a Pfizer–BioNTech és a Moderna által kifejlesztett Covid–19 vakcinákat, ami számos más betegség kezelésére is ígéretes.

Tom Hankset az emberbarát filmesnek titulálták a díjátadón, akit szeretettel „Amerika apukájaként” emlegetnek, aki elkötelezett az emberek megsegítése iránt, egyebek között segített támogatást szerezni az AIDS- és rákkutatásnak, az űrkutatásnak és a második világháborús nemzeti emlékműnek. Ő a Hidden Heroes kampányelnöke, amely a katonai ápolók veteránokkal végzett munkáját támogatja.

A díjátadón készült felvételek tanúsága szerint Karikó Katalin és Tom Hanks össze is ölelkezett a díszdoktori címek odaítélése során.