egyház;vallás;templom;Hodász András;

Hodász András: lassan tényleg nem marad senki, aki miatt érdemes lenne a templomokat felújítani

Az egyházból nemrégiben kilépett korábbi katolikus pap lesújtó véleménnyel van a kötelező hittanoktatásról is. 

„A történelmi egyházak az elmúlt évtizedekben minden jel szerint fokozatosan vesztik el a tagjaikat. Úgy tűnik, egyre kevésbé tudjuk meggyőzni az embereket, hogy érdemes eljönniük a templomainkba” - jelentette ki Hodász András volt katolikus pap az Indexen megjelent véleménycikkében. 

A korábbi lelkipásztor írása arra az Ipsos-kutatásra reflektált, amelyről mi is beszámoltunk, ugyan a magyar az egyik legvallásosabb európai nemzet, templomba azonban nagyon kevesen járnak.

Hodász András úgy véli, ezeken a számokon a kommunikáció esetlegessége és belterjessége sem segít, mert bár vannak felületek a hívők eléréséhez, de alig találni olyan online vagy offline egyházi felületet, ami kifejezetten a nem hívőket szólítja meg. Bármi is az ok, tény, hogy ha az egyházak nem kezdenek sürgősen valamit ezzel a helyzettel, lassan tényleg nem marad senki, aki miatt érdemes lenne a templomokat felújítani.

Szerinte annak ellenére sem látszik javulni a helyzet, hogy éppen idén tíz éve vezették be az általános iskolákban a kötelező hit- és erkölcstanoktatást. Noha nincsenek konkrét kutatások, de tapasztalataik szerint ez a korosztály eltűnt a plébániákról. A gyerekek az iskolai hittanórával kvázi kipipálják a vallásos életüket, és délután már nem szívesen jönnek el programokra. 

Aki pedig csak az iskolában részesül hitoktatásban, és nincs mögötte vallását komolyan gyakorló család, az alig-alig vehető rá, hogy vasárnap eljöjjön misére

- tette hozzá. 

Az általa szervezett iskolai lelkinapokon és hétvégéken szinte minden alkalommal azzal kellett kezdeni, hogy meggyőzzék a résztvevőket, hogy bár nincs más választásuk, mint itt lenni, mégis érezhetik jól magukat. 

„Azonban szerinte a valóság megismeréséhez újabb felmérésekre lenne szükség. Egy dologban azonban biztosak lehetünk: a számok maguktól nem fognak javulni. Itt az idő tenni valamit” - zárta sorait Hodász András.