Szerbia;Szijjártó Péter;Aleksandar Vucic;Milorad Dodik;

Orbán Viktort másolva szervezett békemenetet Aleksandar Vučić, Szijjártó Péter szerbül terjesztette a magyar kormányzati propagandát

A magyarországi békemenet-sorozat mintájára szervezett nagygyűlés kormányzati erődemonstráció, válasz a több tízezres ellenzéki tüntetésekre.

Az Európai Unió is elítélte a koszovói rendőrség és a tüntetők közötti összecsapásokat és az EU koszovói polgári missziójának járőrei elleni támadásokat. Peter Stano külügyi szóvivő jelezte, az EU nem fogad el további egyoldalú vagy provokatív lépéseket. Aleksandar Vucic szerb elnök mindenesetre a legmagasabb készültségi szintet rendelte el a szerb hadseregnél, és egységeket indított a koszovói határra, megelőzendő az eszkalációt. Ilyen körülmények között került sor a szerb ellenzéki sajtó szerint a legsötétebb milosevici kort idéző, minden idők egyik legnagyobbjának tervezett belgrádi nagygyűlésre. A budapesti békemenetek mintájára szervezett demonstráció egyik külföldi díszvendége a szerbül felszólaló Szijjártó Péter volt. A magyar diplomácia vezetője Vucicot méltatta és a két „békepárti” országot támadó európai „liberális fősodort” ostorozta.

Autóbuszok százai szállították a szerb zászlókkal, Aleksandar Vučić elnök fotóival és az őt támogató transzparensekkel érkező  résztvevőket a szerb képviselőház elé meghirdetett, este 19 órakor kezdődött Remény Szerbiája elnevezésű nagygyűlésre Belgrádba. A többszázezresre tervezett megmozdulást Aleksandar Vučić hirdette meg mondván, mindenkit vár az eseményre, amely az ország egységét hivatott megmutatni a nehéz időkben.

A magyarországi békemenetek mintájára szervezett nagygyűlés kormányzati erődemonstráció, válasz azokra a több tízezres ellenzéki tüntetésekre, amelyeket a május 3-án és 5-én történt, 18 halálos áldozatot követelő lövöldözések után az autoriter Aleksandar Vučić rezsimjét teszik felelőssé az országot sokkoló erőszakért.

Szerb sajtójelentések szerint reggeltől érkeztek a buszok a fővárosba, Belgrád délutánra már lebénult, a vidéki buszok menetrendjét több városban szombatira kellett módosítani, mert a járművek tetemes része a fővárosba szállította a Vučić-híveket. De érkeztek különjáratok észak-koszovói szerb településekről is, sőt egyes csoportok gyalog tették meg a több száz kilométeres utat, őket Aleksandar Vučić már csütörtökön este fogadta kamerák kereszttüzében.

A nagy össznemzeti belgrádi békemenetbe csúnyán belerondított az Észak-Koszovó négy településén kitört zavargás, ahol összetűzésekre került sor a koszovói biztonsági erők és a szerbek által bojkottált választáson megválasztott albán nemzetiségű polgármesterek hivatalba lépését akadályozni próbáló lakosok között. A helyi szerb vezetők többsége már Belgrádban tartózkodott, amikor Vucic elrendelte a szerb hadsereg harckészültségének legmagasabb szintre emelését és parancsba adta, hogy az egységek induljanak el a koszovói határ felé, hogy szükség esetén közbe tudjanak lépni.

Mindez nem írta felül a nagygyűlést, amelynek Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszter volt az egyik díszvendége.

A Szabad Magyar Szó portál szerint előzőleg úgy hírlett, hogy Aleksandar Vučić mellett Orbán Viktor is szónokolni fog, végül a szervezőknek és a tömegnek is meg kellett elégednie Szijjártó Péterrel.

A külgazdasági és külügyminiszter szerb nyelven tartott felszólalásában a többi között azt mondta, „a nemzetközi liberális fősodor” azért támadja a magyarokat és a szerbeket, mert kiállnak nemzeti érdekeiért.

A másik külföldi díszvendég Milorad Dodik boszniai szerb elnök volt, akit az Egyesült Államok és az Egyesült Királyság is szankciós listára tett a daytoni békét veszélyeztető szeparatista törekvései miatt. Az államfő jó kapcsolatot ápol Vlagyimir Putyin orosz elnökkel, a szerb és a magyar kormánnyal, illetve Orbán Viktorral is. Szijjártó Péter külügyminiszter legutóbb március végén járt a boszniai Szerb Köztársaságban, az Oroszország elleni szankciókat elítélő, oroszellenes hisztériáról beszélő Milorad Dodik szerdán vizitelt Moszkvában.