gyász;

2023-05-26 20:50:00

Elhunyt Szegedi Erika

Életének 82. évében elhunyt Szegedi Erika, aki csaknem 50 éven át volt a Vígszínház tagja.

Egy beszélgetésben néhány napja vetettem fel, hogy rég hallottam Szegedi Erikáról. Utolsó szerepét tíz éve játszotta a Monokli című darabban. Az utóbbi években visszavonult a színpadtól, amely az élete volt. Hűséges volt a színházhoz, a Vígszínházhoz és a magánéletben is, társához Sára Sándorhoz, aki már szintén nincs közöttünk.

Ahogy a Vígszínház által kiadott gyászközleményben szerepel balerinának készült, de később a Színművészeti Főiskolán tanult Pártos Géza osztályában, majd egy évadra a kecskeméti Katona József Színházhoz szerződött. Várkonyi Zoltán hívta a Vígszínházhoz, ahol elsőként Dürrenmatt Fizikusok című tragikomédiájában a fiatal ápolónő szerepe várt rá.

A Vígben töltött évtizedek alatt több mint 70 szerepben állt színpadra. A közlemény felsorolja néhány kiemelkedő alakítását:

Adélt Az üvegcipőben, Katát A makrancos hölgyben, Abigailt A salemi boszorkányokban, Annát a Platonovban és Roxane-t a Cyranoban. Királynői alkata, csodálatos hangja, elsöprő energiája nagy drámai szerepekre predesztinálta, de felejthetetlen alakításokat nyújtott vígjátéki szerepekben is – fogalmazott a színház által kiadott közlemény. Mintegy 30 filmben és tévéjátékban szerepelt.

Több előadásban láttam a Vígszínházban, valóban a legkülönbözőbb hangvételű produkciókban a teljesen eltérő habitusú figurákat is meg tudta jeleníteni. Humora, alázata, szenvedélyes játékkedve, a Vígszínházhoz való ragaszkodása sokunk számára emlékezetes marad.