NATO;Koszovó;szerbek;zavargások;békefenntartók;

Több mint 20 magyar békefenntartó sebesült meg a koszovói zavargásokban, heten súlyos sérüléseket szereztek

Zvečanban tiltakozók könnygázt és villanógránátokat hajítottak a NATO-békefenntartók felé. Szerb tüntetők az orosz erők által az ukrajnai háborúban használt „Z” betűt fújtak NATO-járművekre.

Több mint 20 magyar katona sebesült meg – köztük heten súlyosan – azokban a zavargásokban, amelyek a szerb többségű észak-koszovói Zvečanban törtek ki, miután megpróbálta elfoglalni hivatalát az új, albán etnikumú polgármester – jelentette be hétfő esti Facebook-posztjában Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter.

A politikus közlése szerint a sérült magyar katonákat a Magyar Honvédség további kezelésre légi úton Magyarországra szállítja. A hét súlyos sebesült állapota stabil, az összetűzésekben több nemzet katonái is megsérültek. 

Reuters idéz szemtanúkat, akik szerint Zvečanban a rendőrség – amelynek állománya albán etnikumúakból áll, mivel a szerbek tavaly otthagyták a rendőri erőt – paprikaspray-t vetett be azok ellen a szerb tüntetők ellen, akik áttörtek egy biztonsági kordonon, majd megpróbáltak benyomulni a városházára. A tiltakozók könnygázt és villanógránátokat hajítottak a kivezényelt KFOR-békefenntartók felé, és az orosz erők által az ukrajnai háborúban használt „Z” betűt fújtak NATO-járművekre. A magyar békefenntartók megsebesüléséről először hírt adó hvg.hu úgy tudja, hogy az összetűzésben fegyverek is eldördültek, a magyarok akkor sérültek meg, amikor próbálták oszlatni a tiltakozó szerb tömeget.

A szintén észak-koszovói Leposavićban rohamfelszerelést viselő békefenntartókat lehetett látni, amint szögesdrótot vonnak a városháza köré a több száz feldühödött szerb tiltakozó ellen. A nap folyamán tiltakozók tojással dobálták meg az új leposavići polgármesterhez tartozó járművet.

Szintén szemtanúk elmondása szerint a békefenntartók a Zubin Potokban található városházánál is biztonsági kordont emeltek a szerb tiltakozók ellen.

A zvečani polgármester olyan választáson nyerte el a tisztségét, amelyet a szerbek bojkottáltak. Az összecsapások nyomán Aleksandar Vučić szerb elnök a legmagasabb szintre emelte a szerb hadsereg készültségét.