közgyűlés;Miniszterelnökség;Belügyminisztérium;Országos Roma Önkormányzat;

Döntött az ORÖ, nem szeretne többé a Belügyminisztériumhoz tartozni

A szervezet kezdeményezi, hogy a szakmai irányító feladatköreit Pintér Sándor tárcája helyett a Miniszterelnökség vegye át.

Az Országos Roma Önkormányzat (ORÖ) rendkívüli közgyűlése vita nélkül, egyhangúlag úgy döntött: kezdeményezi, hogy az ORÖ szakmai irányító feladatköreit a Belügyminisztérium helyett a Miniszterelnökség vegye át.

A keddi ülésen a 47 képviselőből 29 vett részt. Lakatos Oszkár, az ORÖ elnöki teendőket ellátó általános elnökhelyettese előterjesztésében arra hivatkozott, hogy a belügyi tárca túlterjeszkedik a szakmai irányító szerepkörén, a minisztérium indokolatlan beszámolási kötelezettséggel terheli az országos önkormányzatot, áthidalhatatlannak látszó jogvita és elszámolási vita folyik. Ahogyan arról beszámoltunk: a Belügyminisztérium csaknem 540 millió forintot követel vissza az ORÖ-től, ennek jelentős részét végrehajtással próbálja beszedni. Lakatos Oszkár alaptalannak tartja a követelést.

Kérdésünkre, minek tulajdonítja, hogy sok képviselő hiányzott az ülésről, Lakatos Oszkár elmondta:

néhányan betegség miatt maradtak távol, a többiek valószínűleg nem akartak konfrontálódni a Belügyminisztériummal.

A fontos az – jelentette ki – hogy azok viszont, akik jelen voltak, egyöntetűen megszavazták az előterjesztést.

A többi tizenkét nemzetiség a Miniszterelnökséghez tartozik – említett még egy érvet a váltás mellett Lakatos Oszkár. Következő lépésként a belügyi tárcával és a Miniszterelnökséggel is tárgyalásokat kezdeményez. „Szeretnénk olyan együttműködési megállapodást kötni a Miniszterelnökséggel, amely valóban szakmai alapokon nyugszik” – nyilatkozta.

A rendkívüli közgyűlésen tizennégy napirendi pont szerepelt, a képviselők általában vita nélkül fogadták el a határozati javaslatokat. Kivételt jelentettek azok az indítványok, amelyek az elnök illetményének és az elnökhelyettesek tiszteletdíjának emelésére vonatkoztak. Az elnök illetménye például a közszolgálati tisztviselőkről szóló törvény szerinti illetményalap (38 ezer 650 forint) huszonkétszeresére, bruttó 850 ezer 300 forintra nőtt volna.

Több hozzászóló is felidézte, hogy Agócs János elnököt – aki hónapokat töltött előzetes letartóztatásban – korrupciós bűncselekmény elkövetésével gyanúsítják. „Már rég le kellett volna mondania” – jelentette ki egyikük. Varga Zoltán, az egyik elnökhelyettes ezzel szemben hangsúlyozta, hogy Agócs János táppénzen van és eljárás folyik ellene: jelen körülmények között nem juthat hozzá a pénzhez, miközben az ORÖ-t mulasztás terheli, amiért nem döntött a díjazásról. A többség azonban végül nem szavazta meg az előterjesztést.